Pogledajte kako se partije pripremaju za parlamentarne izbore

Kako bi do 16. oktobra privukli što veći broj birača, neki politički akteri angažovaće agencije da im pomognu u kampanji, a neki će se oslanjati na svoje timove. Koliko će novca koštati te usluge i sama kampanja, naknadno će objelodaniti
8 komentar(a)
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
glasanje, izbori, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 20.08.2016. 17:15h

Za nešto manje od dva mjeseca crnogorski građani biraće vlast. Šta će zaokružiti na glasačkom listiću, svakako će zavisiti i od predizborne kampanje.

Ključne poruke koje će DPS poslati biračima već se znaju .

"Nastavak dobre spoljne politike i ubrzan i dinamičan ekonomski razvoj Crne Gore", kazao je politički direktor DPS-a Tarzan Milošević.

Ekonomija ali i vladavina prava biće u fokusu kampanje Demokratskog fronta, koji je trenutno najjača opoziciona snaga u crnogorskom parlamentu .

"Otvaranje novih radnih mjesta, imamo plan za to, zaštita prava zaposlenih, imamo plan za to i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, već je svima jasno da je DF pokazao plan za to", kazao je Nebojša Medojević.

Na koji način će u narednih 57 dana privući birače pitali smo i Demos. Zoran Miljanić nam je u telefonskom razgovoru kazao da se ozbiljno pripremaju za izbore, a da će o načinu vođenja kampanje, koju su počeli 14. avgusta na Žabljaku, odlučiti nakon što narednih dana donesu odluku o tome kako će nastupiti 16. oktobra.

U SNP-u su kampanju, reklo bi se, usmjerili na ekonomsko socijalna prava građana.

"Kampanja je pozitivna i u akciju pretvara sinergiju koju mi kao narodni pokret imamo. Namjerno kažem pokret jer je građanin koji živi od svog rada i ne mora da strahuje za ono što mu pripada, u centru naše kampanje. Ljudi su bez posla, nezadovoljni, prava su im ugrožena", kazala je Slađana Kaluđerović.

U URA napominju da ne raspolažu budžetom namijenjenim za parlamentarne partije, već se oslanjaju na kredit koji su podigli i donacije. Iako tvrde da je u pitanju skromna suma, spremaju, kažu, snažnu i upečatljivu kampanju .

"Kao što je uslov za oporavak Crne Gore smjena DPS-a, jednako tako smo uvjereni da evropske budućnosti Crne Gore nema ni sa DF-om. Mi predstavljamo sve one građane koji žele promjene, Crnu Goru po uzoru na zapadne demokratije", saopšteno je iz ove partije.

U Demokratskoj Crnoj Gori kampanju su počeli osnivanjem prije 16 mjeseci i do sada su, otkrivaju, realizovali 2/3 izborne strategije, koja se razlikuje od ostalih političkih subjekata.

"Ne idemo sistemom ''Ja ću kukuriknuti, pa me baš briga da li će svanuti''. već razgovaramo sa ljudima, narodom, obilazimo svako domaćinstvo. Poslaćemo poruku da nikada ne treba odustati, da se ne smijemo predati članovima organizovanih grupa DPS-u, tajkunima i mešetarima u CG", kazao je generalni sekretar Demokrata Boris Bogdanović

Budući da se gotovo svakodnevno na političkoj sceni mogu čuti razne optužbe jednih na račun drugih partija, nameće se pitanje hoće li partije voditi negativnu kampanju.

"Nama kampanja neće biti usmjerena ni na jednu drugu partiju", kazao je Medojević.

"DPS nikad nije vodio negativnu kampanju, siguran sam da to neće uraditi ni ovoga puta", kazao je Tarzan Milošević.

"Bićemo veoma oštri prije svega prema DPS-u, čija porazna politika uništava budućnost zemlje. Kao što je javnosti poznato, ne vodimo ratove sa ostalim opozicionim strankama osim kada smo prinuđeni da odgovoramo na izmišljotine pojedinaca iz DF-a", saopšteno je iz URA.

"SNP ima oštru retoriku kad je u pitanju kriminal i rupe koje korupcija ostavlja u džepu građanina", rekla je Kaluđerović.

"Ne vodimo negativnu kampanju, međutim, ukoliko nas konkurencija izazove bićemo apsolutno spremni da odgovorimo na to", kazao je Bogdanović.

Kako bi do 16. oktobra privukli što veći broj birača, neki politički akteri angažovaće agencije da im pomognu u kampanji, a neki će se oslanjati na svoje timove. Koliko će novca koštati te usluge i sama kampanja, naknadno će objelodaniti.

Bonus video: