Tamna tečnost iz nikšićkog kolektora, lokalna uprava ne vidi razlog za brigu

Ekolozi upozoravaju da su ovakvi incidenti nedopustivi, ako je u kolektor uloženo 16,5 miliona eura
392 pregleda 1 komentar(a)
kolektor nikšić, Foto: Screenshot (Youtube)
kolektor nikšić, Foto: Screenshot (Youtube)
Ažurirano: 01.11.2018. 20:20h

Na snimku koji je mještanin Kapinog polja, koji se svakodnevno rekreira pored kanala Zete, jutros zabilježio poslije 10 sati kamerom mobilnog telefona, vidi se kako se umjesto prečišćene vode iz Sistema za prečišćavanje otpadnih voda u rijeku izliva tamna tečnost, prema svjedočenju Nikšićanina koji je to snimio, veoma neprijatnog mirisa.

Nakon što je TV Vijesti o problemu obavijestila glavnog menadžera Opštine Živka Kecojevića, prestalo je izlivanje fekalija u Zetu.

Sredinom septembra Kecojević je TV Vijesti kazao da postrojenje na koje su Nikšićani čekali 12 godina, a platili su ga 16,5 miliona eura, funkcioniše punim kapacitetom.

Današnji incident ovako komentariše:

"Nije neprečišćena voda, nego voda koja nije u potpunosti prečišćena. Izvršeno je fizičko-mehaničko prečišćavanje vode. Zbog jednog malog kvara na softveru imali smo da nije do kraja izvršeno prečišćavanje otpadnih voda. Ekipe koje su na postrojenju su brzo reagovale i najbrže za sat vremena to je završeno."

U Društvu mladih ekologa ovaj slučaj vide drugacije

"Svaki, pa i najmanji incident te vrste je ogromni problem za životnu sredinu, veliki je problem za grad, iz razloga što je mnogo novca uloženo u ovo postrojenje", kaže Miodrag Karadžić iz Društva mladih ekologa Nikšića.

Kecojević tvrdi da se ovakvi problemi ne dešavaju često.

"Jedan slučaj u nekolike godine koji se dogodio. I ono što je ispušteno i što do kraja nije bilo prečišćeno, nije moglo ni na koji način da utiče na zagađenje životne sredine", kaže on.

Snimak izlivanja fekalija iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda dostavljen je i Ekološkom pokretu Ozon. Iz te NVO sa situacijom su upoznali Upravu za inspekcijske poslove, koja je naložila inspektorima za vode da tokom dana obave kontrolu.

Bonus video: