Koljenović: Izlaskom u šest kolona, opozicija gubi najmanje 2,3 mandata

Do aprila ove godine u Crnoj Gori registrovano je 48 političkih partija, a nove partije uglavnom su se formirale u okviru opozicionog bloka. Tako je Crna Gora, kako pokazuju analize, vodeća zemlja u regionu po broju političara i partija po glavi stanovnika
72 pregleda 0 komentar(a)
Edin Koljenović, Foto: Youtube screenshot
Edin Koljenović, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 10.08.2016. 18:10h

Dva mjeseca prije održavanja izbora većina opozionih partija još nije zvanično odlučila da li će 16.oktobra nastupiti samostalno, u okviru manje ili šire koalicione liste.

Osim najava lidera Demosa Miodraga Lekića da pregovara sa ostalim opozicionim strankama o eventualnom zajedničkom nastupu konkretnih poteza nema.

Osim Demokrata Alekse Bečića koji od početka zagovaraju samostalan nastup, za sada nije poznato kako će ostale opozicione stranke izaći na izbore 16.oktobra.

Takvu mogućnost iznio je i funkcioner SDP-a Džavid Šabović koji je rekao da ukoliko ne bude najšire opozicione koalicije koja bi mogla da smijeni Demokratsku partiju socijalista, SDP bi trebalo da izađe samostalno.

Dešavanja posljednjih dana upravo ukazuju na to da ukoliko ne dođe do formiranja jedinstvene liste, sve je izvjesnije da će se opozicione partije odlučiti za samostalan nastup na izborima, kaže Edin Koljenović iz Građanske alijanse.

“Ono kako sada stvari stoje najmanje ćemo imati šest kolona , kada je u pitanju opozciija. Što je baš puno i što će sasvim sigurno dovesti do velikog broja rasutih glasova. Imaćemo sigurno 2-3 rasuta mandata koji će po Dontovoj formuli ići najvećim izbornim listama“, kazao je Koljenović.

Samostalan nastup većine opozcionih partija, smatra Koljenović, može zbuniti birače ali i apstinentne teško izvesti na birališta.

“Ne bih rekao da će to biti jedna pozitivna energija posebno za apstinente, mislim da sa ovakvom energijom ne postoji motiv za izlazak na izbore“, kazao je Koljenović

Opasnost, smatra Koljenović, postoji i od negativne kamapanje među opozicionim partijama.

“ Vrlo je vjerovatno da ćemo imati kampanju koja se neće voditi samo protiv vladajuće partije nego će postojati negativna kampanja među opozicionim partijama i ono što je jako bitno, to će biti samo uzimanje mandata i prelivanje biračkog tijela što na kraju za opoziciju ne znači ništa. “

Koljenović kaže da će narednih dana biti zanimljivo pratiti I manjinske partije, od kojih je samostalan nastup za sada najavila Bošnjačka stranka. Državnoj izbornoj komisiji još niko nije predao izborne liste, a rok za to počeo je1.avgusta i trajaće do 20.septembra. Do aprila ove godine u Crnoj Gori registrovano je 48 političkih partija, a nove partije uglavnom su se formirale u okviru opozicionog bloka.

Tako je Crna Gora, kako pokazuju analize, vodeća zemlja u regionu po broju političara i partija po glavi stanovnika. Za osnivanje političke partije potrebno je sakupiti 200 potpisa građana.

Prema podacima Centra za demokratsku tranziciju, u ovoj godini svakoga dana za finansiranje stranaka iz budžeta biće potrošeno 18.000 eura, što je više od 6,5 miliona za godinu.

Bonus video: