Dva mjeseca od pada helikoptera Vojske CG: I dalje traje istraga

U tenutku pada u letjelici su bili piloti:- zamjenik komandanta Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore pukovnik Namik Arifović i i potpukovnik Miroljub Antanasijević. Obojica su preživjela pad, ali su zadobili teške povrede
186 pregleda 9 komentar(a)
Vojni helikopter pad, Foto: Zoran Đurić
Vojni helikopter pad, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.08.2016. 17:32h

Dva mjeseca je od kada je tokom redovne letačke obuke, pao helikopter Vojske Crne Gore tipa gazela, a istraga o tome kako do toga došlo i zašto, u Višem tužilaštvu i dalje traje.

Kratko poručuju da vještačenja još nijesu okončana.

"Državni tužilac u Višem državnom tužilaštvu Željko Tomković donio je naredbu kojom je određeno saobraćajno vještačenje radi utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je došlo do predmetne nezgode i uzroka nastanka iste, koje vještačenje je povjereno sudskom vještaku iz oblasti vazduhoplova i telekomunikacija dipl.ing. Boljević Predragu, a zadatak vještaka je između ostalog i da izvrši pregled i proučavanje materijalnih dokaza – djelova stradalog vazduhoplova", odgovorili su iz Višeg tužilaštva.

Samo 17 dana nakon pada gazele, iz Ministarstva odbrane saopštili su da je Komisija za ispitivanje vanrednog događaja – udesa vazduhoplovstva utvrdila da je helikopter od dana proizvodnje, 8. aprila 1991 redovno održavan, u skladu sa propisima proizvođača. O tome su obavijestili nadležnog tužioca, a javnosti su objasnili na osnovu čega je Komisija donijela zaključak

"Komisija je tokom utvrđivanja uzroka udesa vazduhoplova uzela u obzir i sledeće parametre: Raspoloživu dokumentaciju, materijalne dokaze, izjavu jednog člana posade vazduhoplova, izjave očevidaca udesa, izjave lica odgovornih za planiranje, organizovanje i rukovođenje letjenjem i izjave tehničkog osoblja koje je pripremilo vazduhoplov za let", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane od 27.6.2016.

U tenutku pada u letjelici su bili piloti:- zamjenik komandanta Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore pukovnik Namik Arifović i i potpukovnik Miroljub Antanasijević. Obojica su preživjela pad, ali su zadobili teške povrede zbog kojih je Arifović jedno vrijeme bio u komi. Danas dva mjeseca kasnije njegovo zdravstveno stanje je znatno bolje.

"Pilot Namik Arifović je stabilnih vitalnih parametara i uspješno se oporavlja u Centru za grudnu hirurgiju", navodi se u saopštenju Kliničkog centra Crne Gore.

Namik je izdržao i ako je sudeći po grupi koja mu putem društvene mreže pruža podršku, uskoro će se opet vinuti u nebo. Do tada je na istraželjima da utvrde uzrok nesreće koja je njega i njegovog kolegu umalo koštala života.

Bonus video: