Čudni kriterijumi u Apelacionom: Sudije premašile normu i zaradile

Kad se sve sabere, Dujović je tokom prošle godine zaradio skoro 30 hiljada eura. I sudija Mijušković, dobro je naplatila svoj rad
288 pregleda 0 komentar(a)
apelacioni sud, Foto: TV Vijesti screenshot
apelacioni sud, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 30.07.2016. 18:20h

Izvještaj o radu Apelacionog suda prošle godine pokazao je čudan kriterijum raspodjele predmeta. Tako su predsjednik suda Mušika Dujović i njegova zamjenica Radmila Mijušković sami završili skoro 600 predmeta a sve ostale sudije krivičari ukupno 200. Predmete je na ovaj način rasporedio sam Dujović a na račun toga, on i njegova zamjenica zaradili su dodatnih 12 hiljada eura. Iz suda međutim kažu da je sve to po pravilima.

Predsjednik Apelacionog suda Mušika Dujović tokom prethodne godine zadužio je ukupno 290 predmeta i sve ih je završio u roku. Rezultat njegovog rada za čistu je peticu baš kao i njegove zamjenice i sudije tog suda Radmile Mijušković, koja je imala i završila četiri predmeta manje. Za razliku od njih, ostale sudije krivičnog odjeljenja ovog suda zajedno nijesu imali u radu ni prilibližno ukupno predmeta kao Dujović. Sabiranjem tabelarnog prikaza izvještaja o radu vidi se da su sedam sudija u radu imale ukupno 203 predmeta. Zato nas je i zanimalo kako se to dijele predmeti u ovom sudu.

"Godišnjim rasporedom poslova u Apelacionom sudu Crne Gore za 2015. godinu kao članovi vijeća, koje postupa po žalbama na odluke „Kv“ i „Kvs“ vijeća, u predmetima poslovnih oznaka „Kvž“ i „Kvsž“, određeni su predsjednik suda Mušika Dujović i sudija Radmila Mijušković, dok je kao treći član vijeća - sudija građansko-privrednog odjeljenja, kojeg je unaprijed za svaki naredni mjesec određivao predsjednik suda, vodeći računa o ravnomjernom učešću sudija tog odjeljenja u ovom vijeću" kazali su iz Apelacionog suda Crne Gore.

Da li zbog ravnomjernog učešća ili predmetima pretrpanih stolova tek, kako dodaju iz Apelacionog suda, predsjednik Dujović, koji donosi godišnji raspored o tome ko će šta raditi, u novembru prošle godine promijenio je svoje mišljenje. Tada je odlučio da se njemu i sudiji Mijušković zbog, tvrde obimnog posla pridruži još jedan sudija - Milić Međedović. I tako se sudija Međedović na tabelarnom prikazu našao kao treći po redu sudija koji je u radu imao najviše zaduženih predmeta i to 64. Međutim, prikaz podataka je impresivan - Dujović i Mijuškovićka ispunili su čak 200 posto od zadate norme, a onda se preciznim pregledom dolazi do zaključka da pojedine sudije nijesu ispunile ni onu predviđenu Pravilnikom. U izvještaju o radu Dujović, koji dijeli poslove, dao je i svoje obrazloženje.

"Sudije koji u potpunosti nijesu ostvarili normu predviđenu Pravilnikom o orjentacionim mjerilima to objektivno nijesu ni mogli ostvariti, jer u radu nijesu imali dovoljan broj predmeta za punu normu" navodi se u dijelu Izvještaja o radu za 2015 godinu.

A to što Dujović i Mijušković nijesu dizali glave s predmeta nije prošlo bez novčane nagrade. Tako je Dujović uz platu od 1267 eura, na ime specijalnih dodataka, imao mjesečno još 487 eura. Pored još 250 eura koje mjesečno dobija kao član komisije za postavljanje i razrješavanje sudskih vještaka, Dujović je Komisiji za sprječavanje konflikta interesa prijavio i ostale prihode i otkrio da je debelo naplatio veliki rad.

Kad se sve sabere, Dujović je tokom prošle godine zaradio skoro 30 hiljada eura. I sudija Mijušković, dobro je naplatila svoj rad. Njena plata je 20 eura manja od Dujovićeve, ali je ona prekovremeno radila čitave godine pa je tako na ime varijabile i prekovremenog rada dobila 6 hiljada eura. Uz ovu zaradu i ona je dežurala četiri mjeseca i tako zaradili još pola hiljadarke.

Iz Apelacionog suda objasnili su nam šta to znači specijalni dodatak koji su u iznosu od 490 eura primale mjesečno skoro sve sudije krivičari.

"Odredbom člana 99 stav 3 Zakona o sudovima, propisano je da sudija koji sudi u predmetima za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina ima pravo na iznos mjesečne zarade sudije Vrhovnog suda i pravo na specijalni dodatak zbog otežanih uslova rada i specifičnosti posla koji vrši, a u stavu 4 propisano je da specijalni dodatak utvrđuje Sudski savjet u visini do jedne prosječne zarade u Crnoj Gori" kazali su iz Apelacionog suda.

Na osnovu ovih specijalnih slučajeva sudijama je isplaćeno preko 40 hiljada eura, što možda nije velika cifra ako još jednom podsjetimo da su predsjednik tog suda i njegova zamjenica tokom iste godine sami zaradili po 10 hiljada manje od navedene cifre.

Bonus video: