Značajan uspjeh Crne Gore u integracijama

Pejović je ukazao na uspješnost Crne Gore u korištenju sredstava iz fondova Ipe koja je rezultirala sprovođenjem značajnih projekata koji su unaprijedili život i rad ljudi, kao i na značaj regionalne saradnje za napredak u procesu evropske integracije
2 komentar(a)
Međunarodna unija socijalističke omladine, Foto: MVPEI
Međunarodna unija socijalističke omladine, Foto: MVPEI
Ažurirano: 30.07.2016. 11:33h

Crna Gora je, od obnove nezavisnosti, sprovela opsežne unutrašnje reforme u pravcu dalje demokratizacije i ekonomskog napretka društva i ostvarila značajne uspjehe u procesu pristupanja NATO-u i Evropskoj uniji (EU), ocijenio je glavni pregovarač sa EU, Aleksandar Andrija Pejović.

On je primio članove Međunarodne unije socijalističke omladine koji borave u Crnoj Gori povodom učešća na Balkanskom okruglom stolu „Demokratija i borba protiv desničarskog ekstremizma“.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Pejović je upoznao goste s radom tog resora, s posebnim fokusom na realizaciju ključnih vanjskopolitičkih prioriteta – članstva u EU i NATO-u.

„Istakao je da je Crna Gora za deset godina od obnove nezavisnosti sprovela opsežne unutrašnje reforme u pravcu dalje demokratizacije i ekonomskog napretka društva i ostvarila izuzetno značajne uspjehe u procesu pristupanja NATO-u i EU“, kaže se u saopštenju.

Pejović je, kako se navodi, kazao da je Crna Gora za četiri godine vođenja pristupnih pregovora ostvarila veliki uspjeh koji se ogleda u 24 otvorena poglavlja od kojih su dva privremeno zatvorena.

On je istakao da su sprovedene sveobuhvatne reforme u svim poglavljima i da preduzeti napori već daju vidljive, konkretne rezultate.

U saopštenju se kaže da je Pejović informisao goste o formiranju pregovaračke strukture, vođenju pregovora po novom modelu koji u središte procesa stavlja vladavinu prava, donošenju ključnih zakona i strategija i uspostavljanju novih institucija.

Pejović je ukazao na uspješnost Crne Gore u korištenju sredstava iz fondova Ipe koja je rezultirala sprovođenjem značajnih projekata koji su unaprijedili život i rad ljudi, kao i na značaj regionalne saradnje za napredak u procesu evropske integracije.

Pejović je, kako je saopšteno, u tom kontekstu posebno naglasio ulogu mladih u prevazilaženju recidiva prošlosti i građenju bolje evropske budućnosti Zapadnog Balkana.

„S tim u vezi, iznio je uvjerenje da će Regionalna kancelarija za mlade sa sjedištem u Tirani, koja je nedavno uspostavljena na Samitu u Parizu, doprinijeti bogaćenju regionalne saradnje, kao i unapređenju omladinske politike“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: