Turistički radnici: Sezonu na Žabljaku ugrožava siva ekonomija

"Nelegalno obavljanje nekih djelatnosti kao sto su Džiping ture, iznajmljivanje smještaja, dosta je neregistrovanog, dosta neprijavljenih gostiju. Mislim da su neki infrastrukturni problemi istrošeni, a tu mislim na kapacitete vode, na jačinu struje"
106 pregleda 0 komentar(a)
Žabljak, Foto: TV Vijesti screenshot
Žabljak, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 24.07.2016. 18:52h

Na Žabljaku trenutno boravi vise od 2 000 turista, što se gotovo poklapa sa podacima iz prethodne godine. Hoteli i registrovani privatni smještaji su puni, sadržaji su upotpunjeni žičarom na skijalištu Savin kuk, a aktivno se radi i na otvaranju ugostiteljskog objekta na Crnom jezeru. Sve to ne protiče bez problema, pa turisticki radnici priznaju da ih ugrožava siva ekonomija, kao i neki infrastrukturni problemi.

Kolone auta i gužve na putu prema NP Durmitor uobičajena su julska slika. I ove godine na naplatnom punktu, komunicira se na više jezika.

"Je li naporno ovih dana na radnom mjestu? Onako, nije bas ni lako. Znači da je posjećenost na nivou? Na nivou je prethodne godine, ali nam vrijeme nije išlo na ruku, tako da ako u narednom vremenu bude lijepog vremena, biće više i gostiju" kazao je Radan Rajičević iz NP Durmitor.

To bi značilo više od 1000 posjeta dnevno. Kao i obično, svi putevi vode na Crno jezero, koje je ovih dana otrgnuto iz tišine, jer su u toku radovi na izgradnji restorana čije se otvaranje planira do kraja sezone, a zbog trenutnih problema sa strujom buku stvara i agregat. Povratnici ne zale sto su se vratili, dok strancima greske ne promicu.

"Rodbinu neku imamo, pa dolazimo da ih obiđemo, a i ljepota je ono... ne bi je niko izmislio" kazao je Milan iz Novog Sada.

"Ponuda je dobra, smještaj je dobar, servisi su se što se tiče uslužnosti i ljubaznosti poboljšali" objašnjava Petar iz Melburna.

Da tursitima pošalje pravu sliku, ali i zaradi ova djevojka se trudi sedmu godinu. Otkriva da na najslađim proizvodima durmitorskog kraja manje štede domaći turisti.

"Proizvode od šumskog voća, sokove, slatko, med. Ja najvise volim naše kupce, a i Rusi su dosta aktivni što se tiče ove kupovine" objasnila je Marija.

Iz lokalne turističke organizacije su zadovoljni što nakon godina pauze, ponovo radi skijaliste Savin kuk.Glavna atrakcija je žičara, a polučasovni boravak na visini ima i visoku cijenu.

"Svi posjetioci se mogu žicom popeti na vrh i uzivati u panoramskom razgledanju, uz pomoc teleskopa, a na početnoj tački imamo djecije igralište. Mislim da je zaživjelo na pravi način, jedino je diskutabilna visina cijene, vidim da neki gosti imaju primjedbu da je visina od 7eura previsoka za jednu voznju" kazala je Vanja Krgović Šarović, TO Zabljak .

Iako su zadovoljni sezonom, u kojoj je trenutno više od 2000 turista, turistički radnici ne kriju da im rezultate zasjenjuje siva ekonomija koju će, kako kažu, uz pomoć državnog nivoa suzbiti u narednom periodu. Čekaju ih i neka ulaganja.

"Nelegalno obavljanje nekih djelatnosti kao sto su Džiping ture, iznajmljivanje smještaja, dosta je neregistrovanog, dosta neprijavljenih gostiju. Mislim da su neki infrastrukturni problemi istrošeni, a tu mislim na kapacitete vode, na jačinu struje" objasnila je Šarović.

Da ugode gostima, trude se u hotelu Gorske oči, čiji su kapaciteti popunjeni.

"Nemaju primjedbi, i ako bude, to su neke sitnice. Imamo Izraelce, Francuze, čekamo jednu grupu Hrvata. Očekujemo i jednu grupu naših penzionera" kazala je Milanka Blagojević.

Nakon posjete našem primorju, ovaj par iz Rusije stigao je da istraži Durmitor za koji su saznali preko interneta. Kažu da prvi utisak obećava.

Bonus video: