JOŠ IMA MJESTA U PRIVATNOM SMJEŠTAJU

Šta kažu budvanski hotelijeri: Skoro maksimalna popunjenost, rekordna zarada

"Najviše novca smo zaradili u prvih sedam jula ove godine. Jedino 2013. je blizu toga, sve ostale godine su od 200 do 300 hiljada manje nego što je bilo ove godine u prvih sedam dana. Znači, to je nekih od 17 do 19, čak i 20 posto više novca", istakao je Žarko Radulović, hotelijer
93 pregleda 10 komentar(a)
Slovenska plaža Budva, Foto: Vuk Lajović
Slovenska plaža Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 09.02.2019. 08:39h

Na budvanskoj rivijeri trenutno boravi oko 80 hiljada gostiju, koliko ih je, otprilike, bilo u istom periodu prošle godine. Za razliku od tad, budvanski hoteli bilježe skoro maksimalnu popunjenost, a vlasnici navode da je početak jula obilježila rekordna zarada. Mjesta u privatnom smještaju još uvijek ima.

Sudeći po riječima budvanskih hotelijera, dosadašnji dio turističke sezone nagovještava da bi mogla biti nadmašena i prošla, rekordna, godina.

"Najviše novca smo zaradili u prvih sedam jula ove godine. Jedino 2013. je blizu toga, sve ostale godine su od 200 do 300 hiljada manje nego što je bilo ove godine u prvih sedam dana. Znači, to je nekih od 17 do 19, čak i 20 posto više novca", istakao je Žarko Radulović, hotelijer.

Dok je mjesto u hotelima praktično nemoguće naći, mjesta u privatnom smještaju u Budvi još uvijek ima, a cijene kreveta kreću se od devet do 12 eura. Oni koji u metropoli crnogorskog turizma žele da se smjeste u apartmanu za dan moraju izdvojiti od 60 do 250 eura, zavisno od lokacije i kvaliteta smještaja.

"Procjena je da je u privatnom smještaju u Budvi preko 40 hiljada. Govorimo negdje o nivou približno kao prošlogodišnjem, što je zaista više nego dobro", rekla je Jelena Rađenović, direktorica TO Budva.

Rađenović kao pozitivnu stvar ove sezone navodi povećani turistički promet u legalnoj zoni nauštrb sive zone.

"Bilježimo  ogroman rast u evidenciji gostiju u privatnom smještaju i naplati boravišne takse u tom dijelu. Tako da vidimo prisutnost gostiju iz zemalja zapadne Evrope i to su dva najznačanija obilježja ove turističke sezone", kazala je Rađenović.

U sklopu projekta koji zajednički rade nacionalna i lokalne turističke organizacije, svakodnevno se mjeri broj gostiju koji se odmara na našoj obali.

"Na jedan dan, recimo, u Crnoj Gori imamo negdje oko 170 hiljada turista. Ali, to svakako je presjek samo na jedan dan. Što se tiče turista iz inostranstva, koliki je odnos domaće i inoostranog gosta? Pa, kada govorimo o Crnoj Gori, znači, domaći gost on je inače u sturkturi turističkog prometa  učestvuju sa svega deset posto, a 90 posto su inostrani gosti", rekla je Željka Radak Kukavičić, direktorica Nacionalne turističke organizacije.

Radulovića posebno raduje činjenica što su oživjela tržišta iz zemalja zapadne Evrope koja su nekad bila zlatni izvor crnogorskog turizma. Razlog za to, po njemu, krije se u sledećem:

"To je zahvaljujući lou kost kompanijama, koje su počele da dovode iz mnogih, ovaj, destinacija, sa mnogih aerodroma. Jeftina cijena karte i to će tek da se osjeti iduće i narednih godina", objasnio je Radulović.

Na budvanskoj rivijeri, prema zvaničnim podacima lokalne turističke organizacije, trenutno boravi oko 80 hiljada turista.

Preporučujemo za Vas