TRAŽIĆE ODŠTETU I ZBOG NEOSNOVANOG PRITVARANJA

Kalići uzvraćaju udarac: Spremaju se da tuže državu

Oštre se olovke da se budžet isprazni za tačno onoliko novca koliko im je država nanijela štete kada im je oduzela imovinu vrijednu više od 22 miliona eura
115 pregleda 54 komentar(a)
Ažurirano: 24.07.2016. 17:59h

Nakon što su pravosnažno oslobođeni za optužbe da su oprali skoro osam miliona eura stečenih prodajom droge, članovi porodice najpoznatijeg Rožajca Safeta Kalića spremaju se da tuže državu.

Kalići oslobođeni, država će morati da im vrati imovinu>>>

Tražiće da im se nadoknadi šteta zbog privremenog oduzimanja imovine vrijedne 22 miliona eura. Ta imovina će im uskoro biti vraćena a tražiće odštetu i zbog neosnovanog pritvaranja.

Cifra od skoro pet miliona eura isplaćenih zadnjih šest godina zbog neosnovanog lišenja slobode i pritvora, do koje je nedavno došla Televizija "Vijesti" sabirajući zvanične podatke koji su joj dostavljeni iz većine osnovniih sudova i Ministarstva pravde možda bude smiješno mala kada na red da se naplate dođu - najpoznatiji Rožajac Safet Kalić, njegova supruga Amina i brat Mersudin koji su nedavno i zvanično oslobođeni optužbe da su oprali skoro osam miliona eura stečenih prodajom droge.

Neće tužbe Kalići podnositi samo zbog nesnovanog lišenja slobode i pritvaranja. Oštre se olovke da se budžet isprazni za tačno onoliko novca koliko im je država nanijela štete kada im je oduzela imovinu vrijednu više od 22 miliona eura.

"Oduzeta je velika imovina, tako da kažem to nekretnine u Rožajama, Podgorici, na Svetom Stefanu i nakon ovakve presude očekujemo da se ta imovina u što skorijem roku vrati, a eventualnim tužbama za naknadu štete i za eventualno izgubljenu dobit ne bih mogao sada da se izjašnjavam, nemam za to ni punomoćje ni ovlašćenje, ali iz onog što sam saznao iz razgovora sa mojim klijentima očekuju se tužbe i u tom pravcu", istakao je Dragoljub Đukanović, advokat Kalića.

I to osnovano. Na pitanje koje je Televizija "Vijesti" nedavno slala Upravi za imovinu, dobili su jasan odgovor - tačnije precizirane su zakonske odredbe

"Ako je u skladu sa ovim zakonom određena privremena mjera obezbjeđenja ili je određno privremeno oduzimanje pokretne imovine, imalac ima pravo na povraćaj oduzete imovinske koristi i naknadu štete, u skladu sa zakonom kojim se uređuju obligacioni odnos", kazali su iz Uprave za imovinu.

Ni to nije sve. Država će morati da vrati sve ono šta je zaradila posljednje tri godine upravljajući imovinom koju je privremeno oduzela od Kalića. Ali ne samo to. Treba obračunati i kamatu.

"U slučaju povraćaja oduzete imovinske koristi, imaocu će se predati plodovi i sve ostale koristi ostvarene tokom upravljanja oduzetom imovinskom koristi. Ako je u toku upravljanja oduzetom imovinskom koristi izvršena prodaja dijela ili cjelokupne imovinske koristi, nadležni organ je dužan da imaocu prenese iznos kupoprodajne cijene uvećan za iznos prosječne kamate koja se obračunava na depozite po viđenju u Crnoj Gori. Ako u toku upravljanja privremeno oduzeta imovinska korist poklonjena ili uništena, imalac ima pravo na naknadu štete u skladu sa zakonom kojim se uređuju obligacioni odnosi", kazali su iz Uprave za imovinu.

Kalići su uhapšeni u julu 2011.godine. Tada je Safet Kalić bio u bjekstvu pa su Amininim pritvaranjem njihova djeca morala biti smještena kod najbližih rođaka.

Tek šest mjeseci kasnije ona je puštena iz pritvora, a Ustavni sud je tek nakon njenog puštanja konstatovao da je njeno pritvaranje bilo neustavno.

Mersudin je iza brave bio do kraja marta 2014 godine.

Televizija "Vijesti" nije dobila odgovore iz Vrhovnog suda da li će preispitati postupanje sudija koji su Kalićima produžavali pritvor i koji su donijeli rješenje da im se privremeno oduzme imovina.

Pitanja je Televizija "Vijesti" uputila i Specijalnom tužilaštvu. Obećali su da će nakon što im bude uručen pismeni otpravak presude, istu detaljno analizirati i nakon toga preduzeti odgovarajuće mjere i radnje.

Zato na kraju ostaje pitanje da li će po prvi put zbog loše optužnice odgovarati neko od tužilaca naročito kada je riječ o slučajevima poput ovog, kojim se dičila prethodna postavka Tužilaštva, a koji je na kraju pao u vodu.