Prošle su 72 godine od zločina četnika u Lazinama: "Ponos nadvlada svaku muku i gubitak"

"U osvit slobode poginula su 52 mlada čovjeka, ubili su ih komšije. Tako da je to jako teško išta o tome reći", kazala je Jagoda Filipović čiji je otac strijeljan 23. jula 1944.
1231 pregleda 4 komentar(a)
Lazine, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Lazine, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 23.07.2016. 17:34h

72 godine su od velikog stradanja na Lazinama kod Danilovgrada. Tog 23. jula četnici su strijeljali 52 mladića i djevojaka, članove Saveza komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ).

Na ovu žrtvu su danas polaganjem vijenaca podsjetili iz opštine Danilovgrad i SUBOR-a .

Otac Jagode Filipović strijeljan je na Lazinama 23. jula 1944. godine.

"U osvit slobode poginula su 52 mlada čovjeka, ubili su ih komšije. Tako da je to jako teško išta o tome reći", kazala je Filipović.

Iako je izgubila raditelja, Jagoda danas sa ponosom govori o njegovoj i žrtvi mladih SKOJ-evaca.

"Hendikep ostaje u čovjeku kad se podiže bez jednog roditelja, ali ponos nadvlada svaku muku i svaki gubitak. Ponosna sam na njegovo društvo i njega, jer su dali što se najviše moglo dati za slobodu, a to je život", rekla je Filipović.

Cvijeće su na spomenik na Lazinama položili i predstavnici SUBNOR-a.

"Svojim življenjem stekli su vječnu slavu i ostavili časno ime svome potomstvu i time zaslužili poštovanje naroda koji ih je rodio. To je najviše što čovjek može uraditi za svoga života", kazao je Vujadin Šaranović, predsjednik SUBNOR-a.

Pored delegacije SUBNOR-a i zvanicnika danilovgradske opštine danas su se na Lazinama našle i delegacije iz Plužina, Nikšića, ali i Kragujevca.

"Lazine nisu same. Nego su sa Kragujevcem, Nikšićem i Plužinama i sa svim prostorima gdje se gaji antifašizam i slobodarstvo, kao osnovne vrijednosti crnogorske države, i naravno naše bratske Srbije", rekao je Mihailo Burić.

Zločin na Lazinama pripisuje se četnicima Pavla Đurišića i Jakova Jovovića.

Bonus video: