Lažni advokati pokušali da ukradu 70.000 eura iz državnog budžeta

Potraga za lažnim advokatima pokrenuta je nakon što je prevaru na štetu državnog budžeta razotkrila javna izvršiteljka Aleksandra Tomković – Vukoslavčević
222 pregleda 0 komentar(a)
Euro, novac, Foto: Shutterstock
Euro, novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.07.2016. 17:37h

Policija i tužilaštvo tragaju za dva muškarca koji su juče, lažno se predstavljajući kao advokati, pokušali da ukradu skoro 70.000 eura iz državnog budžeta. Oni su tražili od jednog javnog izvršitelja da im, po rješenjima Višeg suda u Podgorici, izvrši naplatu navodnih troškova postupka pred tim sudom, ali je izvršitelj prozreo prevaru i nije ispunio nalog.

Ovo je novi slučaj prevara prilikom javnih izvršenja, a iz Komore javnih izvršitelja apeluju na kolege da dobro provjere svako rješenje koje dobiju.

Potraga za lažnim advokatima pokrenuta je nakon što je prevaru na štetu državnog budžeta razotkrila javna izvršiteljka Aleksandra Tomković – Vukoslavčević.

Ne želeći pred kamere, ona je Televiziji Vijesti u telefonskom razgovoru ispričala da je juče dobila poziv izvjesnog muškaraca koji se predstavio kao advokat i koji je tražio da joj dostavi sudska rješenja taksijem. Taksista joj je predao dva rješenja po kojima je iz državne kase trebalo biti naplaćeno 33.000 i 36.000 eura.

Izvršiteljka priča da su rješenja po svemu odgovarala originalima, s tim što na predlozima za izvršenje, nije bilo pečata advokata u čiju korist su ista trebala da budu realizovana. Utvrdila je da se kao advokati navode – Vladimir Bojanović i Milan Međedović.

Ta imena su približna imenima advokata koji su zaista upisani u imenik Advokatske komore. Nakon toga je pozvala broj koji je u zaglavlju predloga za izvršenje naveden kao kontakt. Kako je telefon bio ugašen, u potrazi za pravim pretražila je sajt Advokatske komore. Navodne advokate ni tamo nije našla zbog čega je kontaktirala predsjednika Advokatske komore i tada su oboje shvatili da je riječ o lažnim advokatima.

"Mi smo uvidom u registru utvrdili da ta lica uopšte nijesu ni upisana niti se nalaze u imeniku Advokatske komore Crne Gore. Na moje pitanje o čemu se radi taj izvršitelj mi je rekao da je od strane te dvojice navodno advokata podnesen prijedlog za izvršenje po navodno o rješenju o troškovima postupka Višeg suda u Podgorici, da je to rješenje bilo sačinjeno na apsolutno identično kao i sva druga rješenja. Upozorio tog izvršitelja da se očigledno radi o nekoj prevari da takvi advokati ne postoje da nijesu upisani", rekao je predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović.

Ali su se zato prevaranti potrudili da njihov identitet bude sličan osobama koje se duže vrijeme bave advokaturom. Tomković – Vukoslavčević odmah je uputila mejl komori javnih izvršitelja kako bi se upozorile njene kolege na mogućnost zloupotrebe. Predsjednka Komore javnih izvršitelja Ivana Petrovića kontaktirao je i Begović.

"U razgovoru sa njim sam ga zamolio da upozori sve svoje izvršitelje na postojanje mogućnosti da se pojavila jedna određena grupa da kažem falsifikatora ili prevaranata koji zloupotrebljavaju advokatsku profesiju i na taj način dođe protivpravno do određenih novčanih sredstava koja nijesu mala", rekao je Begović

Petrović je u odgovorima dostavljenim Televiziji Vijesti istakao da je riječ o očigledno smilješljenom načinu da se na prevaru dođe do novca.

"Dakle, ovakav pokušaj nije uspio, a siguran sam da će takav ishod biti i u slučaju budućih prevarnih pokušaja, ukoliko ih uopšte bude i bilo. Stepen kontrole kod javnih izvršitelja je povećan, i mislim da nema mjesta strahovanju da se nešto slično kao ranije može dogoditi. Komora će nastaviti da radi na unapređenju informacionog sistema kako bi javni izvršitelji imali jasne podatke o odlukama koje izvršavaju, odnosno kako bi prije izvršenja provjerili odluke za koje postoji i promil šanse da se moguće radi o falsifikatu", navodi u odgovoru Petrović.

Bonus video: