SJEDNICA SENATA

"Na Univerzitetu završene su ključne reforme"

"Danas možemo reći da je taj gotovo dvogodišnji proces pripreme i realizacije reformi i akreditacije UCG okončan u velikom zadovoljstvu i velikom saglasju svih univerzitetskih jedinica", rekla je rektorka Radmila Vojvodić
102 pregleda 3 komentar(a)
Senat Univerziteta, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Senat Univerziteta, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 09.02.2019. 09:15h

Na Univerzitetu Crne Gore završene su ključne reforme, koje omogućavaju da ova visokoobrazovna institucija dobije međunarodnu akreditaciju. To su, nakon sjednice Senata, saopštili članovi tog tijela Univerziteta, ističući kako su zadovoljni što je sve proteklo uz saglasnost svih univerzitetskih jedinica.

Tvrde i da su neke starije boljke UCG sada prošlost, a rektorka Radmila Vojvodić saopštila je i kako je nalaz međunarodne komisije koju je formiralo Vijeće Pravnog fakulteta pokazalo da njegov dekan Velimir Rakočević nije plagirao doktorat i neke svoje naučne radove, zašta ga je optužio profesor Đorđe Ignjatović.

"Danas možemo reći da je taj gotovo dvogodišnji proces pripreme i realizacije reformi i akreditacije UCG okončan u velikom zadovoljstvu i velikom saglasju svih univerzitetskih jedinica", rekla je rektorka Radmila Vojvodić.

UCG, tvrdi njegovo rukovodstvo, postaje racionalniji i funkcionalniji sistem. Objasnili su to i nekim brojkama

"Recimo, 445 usmjerenja je postojalo na UCG, skoro koliko i profesora. To govori da nešto tu strukturno nije bilo u redu, otvarali su se programi stihijski, kako se kome učinilo da je korisno. Umjesto tih 445 usmjerenja, sada imamo 160 zdravih studijskih programa – zdravih znači da su u njima sadržaji izanalizirani, promijenjeni, osavremenjeni", rekao je prorektor za nastavu Predrag Stanišić.

Kažu i da javnist više ne prepoznaje hiperprodukciju diploma, komercijalizacju viskog obrazovanja i pad kvaliteta, kao dominantne i zabrinjavajuće pojave, kako je to bilo ranije.

"Nažalost, imamo druge pojave koje se prepoznaju, ali koje se ne tiču kvaliteta nastave i kvaliteta visokog obrazovanja, već imaju veze sa politizacijom viskog obrazovanja i UCG, i sa jednom naglašenom sklonošću određenih institucija prema senzacionalizmu i površnost kada je u pitanju UCG"kazao je član Živko Andrijašević.

Stav kolega sa Prirodno-matematickog fakulteta da je reforma neadekvatna i nasilna, ovako su prokomentarisali

"Oni prosto nijesu dovoljno shvatili zamah cijele reforme, nijesu shvatili koncept reforme i ne shvataju ni ulogu ni poziciju samog Fakulteta", rekao je Stanišić.

Akreditacija UCG očekuje se naredne godine. Studijska 2017/2018 biće po novom modelu – 3 plus 2 + 2, a osnovne i master studije biće finansirane iz budžeta.