RAZGOVARALE SA MARIĆEM

Ukinuti rješenja: Neke od majki iz Rožaja protestovaće ispred Ministarstva do daljnjeg

Ministar Marić je nakon sastanka kazao da će u zakonskom roku od 60 dana odgovoriti na njihove žalbe
0 komentar(a)
Majke iz Rožaja, Foto: Screenshot (YouTube)
Majke iz Rožaja, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 18.07.2016. 18:07h

Majke iz Rožaja koje, zbog nestanka dokumentacije sa lokalnog biroa za zapošljavanje nijesu ostvarile pravo na nadoknadu za troje i više djece danas su razgovarale sa ministrom rada i socijalnog staranja Borisom Marićem.

One traže da se ukinu odbijajuća rješenja koja je donio rožajski Centar za socijalni rad i uvaže dokazi da su na birou provele vrijeme neophodno za sticanje nadoknade.

Ministar Marić je nakon sastanka kazao da će u zakonskom roku od 60 dana odgovoriti na njihove žalbe i da je velika vjerovatnoća da će veliki broj rješenja biti ukinut i vraćen na prvostepeni postupak.

Kako se ne bi opet desilo isto, direktor Zavoda za zapošljavanje kazao je da će tražiti da se proširi lista dokaza.

Ipak, majke nijesu zadovoljne u potpunosti, zbog čega je dio njih ostao da protestuje ispred Ministarstva.

Aida Kurpejović jedna je od 500 rožajskih majki koja, zbog nestanka dokumentacije sa tamošnjeg biroa za zapošljavanje, nije uspjela da ostvari pravo na nadoknadu za troje i više djece.

"Ja imam samo 13 godina i četiri mjeseca javljanja. Fale mi još četiri godine. Oduzeto mi je te četiri godine", kazala je Kurpejović.

Zato su Aida i još 30-tak Rožajki, koje dijele sličnu sudbinu, stigle jutros pred ovu zgradu da traže od ministra rada i socijalnog staranja da uvaži njihove žalbe i ukine odbijajuće rješenje koje je donio rožajski Centar za socijalni rad.

Predstavnice majki razgovarale su prvo sa ministrom Borisom Marićem, a nešto kasnije sastale su se sa predstavnicima ministarstva i Zavoda za zapošljavanje.

Tokom višesatnog sastanka zaključeno je da u rješenjima koje su dobile neke stvari ne štimaju.

"Tipska su rješenja takva da negdje ne zadovoljavaju opšte odredbe Zakona o upravnom postupku i da je velika vjerovatnoća da će veliki broj tih rješenja biti ukinut i vraćen na prvostepeni postupak", istakao je Marić.

Marić kaže da će veliki broj negativnih rješenja biti ukinut jer je povrijeđen zakon time što strankama nije dozvoljeno da učestvuju u postupku.

"Naravno, to ne znači da će svi zahtjevi biti riješeno pozitivno. Naprotiv znači da će se opet sprovesti zakonom predviđeni postupak i cijeniti svi dokazi koji mogu da budu validni i u ovom slučaju da pomognu da se jedan značajan broj ovih rješenja riješi pozitivno", dodao je Marić.

Ministar je kazao da će inisistierati da s svi zahtjevi riješe u zakonskom roku od 60 dana.

Direktor Zavoda za zapošljavanje Rade Milošević objasnjava koji će se dokazi da su majke bile na birou naći na proširenoj listi.

"Ček Centralne banke koje su korisnici imali. Recimo kad se žena porodi pa ima pravo na godinu dana porodiljskog. To je jedan dokaz koji bi trebalo da bude uvažen. Drugi dokaz koji treba uzeti u ozbiljno razmatranje je nova zdravstvena knjižica, koja kako znate se ne može ovjeriti ako neko nije na birou, ako je osiguran preko biroa", rekao je Milošević.

O ovome će razgovarati sa predstavnicima ostalih relevantnih institucija, koje su pozvane da tumače da li se nešto može smatrati dokazima ili ne.

Miloševic poziva žene iz Rozaja da budu strpljive. Ipak, one vremena za strpljenje kažu nemaju.

"Nismo u potpunosti zadovoljni. Sa strane direktora i ministra jesmo, sa strane drugih nijesmo. Naši glavni dokazi su uništeni. Iz Centralne banke ne mogu sve žene da izvade, od 98. mi ne možemo da izvadimo ništa", rekla je Rafeta, predstavnica majki iz Rožaja..

Majkama ne odgovara ni to što će se o njihovim žalbama odlučivati za 60 dana.

"Mi ne pristajemo do izbora da se nama ovo vuče", dodala je Rafeta.

Zato je dio njih odlučio da ostane na ovom pločniku do daljnjeg.

Ministar rada kazao je da je do sada u Ministarstvo pristiglo oko 400 žalbi.

On je saopštio da će, zbog nestanka dokumentacije, insistirati na utvrđivanju odgovornosti u rožajskom Zavodu za zapošljavanje ako ona postoji.

Preporučujemo za Vas