"I VEČERAS MOGUĆI SUKOBI"

DIREKTNO IZ ISTANBULA Sonja Dragović o dešavanjima u Turskoj

"Jedan od kolega, koji je inače iz Istanbula se jutros izvinjavao nama strancima. 'Izvinite, ne znamo šta da radimo. Odavno nije bilo vojnog puča u Turskoj'"
35 komentar(a)
Sonja Dragović, Foto: TV Vijesti screenshot
Sonja Dragović, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 16.07.2016. 18:23h

Istraživačica i članica grupe #Građanski, Sonja Dragović je u Istanbul, poslovno, stigla u četvrtak. Nakon konferencije, kojoj je prisustvovala, uputila se u univerzitetski kampus.

"Ja sam zapravo zaspala nakon radnog dana, da bi me nakon 11 sati po ovdašnjem vremenu, probudile kolege i rekli da je u toku vojni puč", kazala je Dragović.

Zgrada u kojoj je Sonja smještena nalazi se desetak kilometara od centra grada.

Iako udaljena od epicentra sukoba, mogla je da svjedoči o događanjima u Istanbulu.

"Ono što sam mogla da fizički osjetim i čujem jeste da su avioni i helikopteri letjeli dosta nisko i da su bili vrlo glasni da je dolazilo do sporadične pucnjave i da su jata ptica napuštala grad", rekla je Dragović.

Sve što se dešavalo nedaleko od nje Sonja je saznavala posredstvom društvenih mreža u društvu kolega. Kaže i da je tamošnje stanovništvo bilo zbunjeno onim što se dešava.

"Zbunjeno, pretpostavljam, kao i ostali. Jedan od kolega, koji je inače iz Istanbula se jutros izvinjavao nama strancima. 'Izvinite, ne znamo šta da radimo. Odavno nije bilo vojnog puča u Turskoj'. Na taj način, eto i šaleći se malo sa situacijom, zbog toga što svi koji prate ove vijesti već znaju, a oni koji malo bolje poznaju tursku istorju znaju još i bolje, da se svake decenije ovako nešto dešava, i da su uzroci za to duboki".

Već danas, po njenom svjedočenju, iako nije izlazila u grad, Istanbul normalno funkcioniše.

"Pojedini djelovi metroa ne rade. Da je Istanbul danas priličo mirniji nego što obično jeste subotom, da je veliki broj ljudi odlučio da danas ne izlazi napolje, radi sigurnosti. Pučisti su pokušavali od rano jutros da uvedu policijski čas, što već pretpostavljam znate", kazala je Dragović.

Nakon što su turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, ali, kako kaže naša sagovornica, i vjerski poglavari iz džamija, pozvali na izlazak stanovništva na ulice, Sonja i večeras očekuje sukobe

"Možemo reći da će možda i večeras negdje u Istanbulu biti sukoba, nijesmo sigurni, ali moguće da još nije sve gotovo i da će večeras doći do okršaja u gradu. Vidjećemo kako će se situacija razvijati", kazala je istraživačica i članica grupe #Građanski.

Za sada iz Ambasade Crne Gore u Turskoj i Ministartsvu vanjskih poslova i evropskih integracija pomno prate dešavanja u toj zemlji. Iz Ambasade su preporučili našim državljanima koji se nalaze u Turskoj da ostanu u svojim domovima i da iz bezbjedonosnih razloga izbjegavaju sva mjesta javnih okupljanja. Iz Ministarstva su saopštili I da nemaju saznanja da je tokom sinoćnjeg pokušaja vojnog udara u Turskoj stradao ili povrijeđen neko od crnogorskih državljana.

Preporučujemo za Vas