Sporazum kaže jedno, Đukanović tvrdi suprotno

"Niti politički sporazum, niti lex specialis predviđaju da se odluke u Vladi moraju donositi konsenzusom", kazao je premijer Milo Đukanović
137 pregleda 11 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Filip Roganović
Boris Marić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 15.07.2016. 17:41h

Prijedlog Vladinog ugovora sa italijanskom kompanijom A2A, koji nije prihvatljiv za opozicione ministre, otvorio je pitanje da li se strateški važne odluke moraju donositi konsenzusom?

"Niti politički sporazum, niti lex specialis predviđaju da se odluke u Vladi moraju donositi konsenzusom", kazao je premijer Milo Đukanović.

"Nesporno stoji u sporazumu da se sve strateške odluke moraju donijeti konsenzusom", smatra ministar rada i scojalnog staranja Boris Marić.

Crno na bijelo u Sporazumu o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore koji su potpisali DPS i dio opozicije piše:

Politički subjekti iskazuju spremnost da zakone ili odluke od posebnog značaja usvajaju konsenzusom.

Osim zbog nepostojanja konsenzusa, kaže ministar rada, Vlada izbornog povjerenja u ovom trenutku nema legitimet da donosi strateške odluke zbog još jedne važne stvari.

"S obzirom da su raspisani izbori to je elementarni postulat pravno-politički da Vlada i Skupština rade u tehničkom mandatu od dana raspisivanja izbora i da nema govora o mogućnosti donošenja strateških odluka. Te odluke moraju da se zaustave i te odluke mora da donese Vlada i Skupština nakon izbora koje budu radile u punom kapacitetu", kazao je Marić.

Marić podsjeća i koje su to odluke koje će morati da sačekaju.

"Budućnost Elektroprivrede, drugi blok TE Pljevlja, Zakon o legalizaciji bespravno urađenih objekata, to ne može da se donosi, to su odluke koje čekaju godinama da se donesu. Ova zadnja vezano za Zakon o legalizaciji bespravno urađenih objekatačeka 4 godine u Parlamentu i neko sad hoće brCKO-brzinski zato što je prepoznao neke interese ili mu neki interesi izmiču da donese te odluke u ovom jednom kratkom vremenu", dodao je ministar rada i socijalnog staranja.

Ministar je ponovio i da će izuzeti mišljenje u svakoj konkretnoj situaciji i pratiti političke odluke subjekata koji su dogovorili politički sporazum, koji je prethodio formiranju Vlade izbornog povjerenja.

Bonus video: