Iako je državni praznik, u Crnoj Gori hilljade radnika radi

Iz Unije slobodnih sindikata i Socijaldemokratske partije traže od Ministarstva ekonomije da nakon skoro tri godine od usvajanja zakonskih dopuna najzad usvoji kriterijume i pravila o izdavanju dozvola za rad u praznične dane
324 pregleda 4 komentar(a)
radnici, građevina, Foto: Vesko Belojević
radnici, građevina, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 14.07.2016. 17:33h

Iako je državni praznik, i to Dan državnosti, u Crnoj Gori hilljade radnika radi, i to najčešće bez plaćene praznične dnevnice. Rade marketi, butici, piljare, kiosci...I to ne bi bilo ništa strašno da Zakonom nije propisano da samo privredni subjekti čija je priroda posla takva, mogu da rade i tokom prazničnih, neradnih dana.

Iz Unije slobodnih sindikata i Socijaldemokratske partije traže od Ministarstva ekonomije da nakon skoro tri godine od usvajanja zakonskih dopuna najzad usvoji kriterijume i pravila o izdavanju dozvola za rad u praznične dane. Iz Ministarstva međutim odgovaraju da su oni na početku tog posla naišli na brojne probleme, pa ne obećavaju konačno rješenje problema već formiranje nove radne grupe!

Zakon o državnim i drugim praznicima, usvojen 2007. godine, jasno definiše da su praznični dani neradni. Ipak, zbog člana 5 ovo pravilo ne važi za sve

"Privredna društva i drugi oblici obavljanja privredne djelatnosti, ako priroda djelatnosti ili tehnologija rada zahtijevaju neprekidan rad, mogu raditi u praznične dane", piše u Zakonu.

Zato je prije tri godine usvojen Zakon o dopunama Zakona o državnim i drugim praznicima koji obavezuje Ministarstvo ekonomije da usvoji Propis o kriterijumima i pravilima o izdavanju dozvola za rad u praznične dane.

„Do današnjeg dana Ministarstvo ekonomije taj akt nije donijelo. Zašto, to ćete da pitate njih“, kazala je Vesna Milonjić Aleksić iz Unije slobodnih sindikata

Iz Ministarstva ekonomije saopštili su TV "Vijesti" da su nakon usvajanja dopuna Zakona formirali Radnu grupu koja je trebalo da uredi kriterijume i pravila za izdavanje dozvole za rad u praznične dane.

U startu su, pak, naišli na prepreke.

"Navedeni problemi se, između ostalog, odnose na: tumačenje prirode djelatnosti, tehnologije rada i neprekidnog rada; tumačenje djelatnosti od javnog interesa; problem nadležnosti za izdavanje dozvole, s obzirom na broj privrednih subjekata koji mogu podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole, raznorodnost djelatnosti kojima se oni mogu baviti, te činjenicu da Ministarstvo ekonomije nije nadležno za pitanja iz velikog broja oblasti u kojima posluju privredni subjekti koji mogu podnijeti zahtjev za izdavanje dozvole za rad u dane praznika"

Iz Ministarstva, sada nakon tri godine, međutim ne obećavaju rješenje već formiranje nove radne grupe, kako privredna društva i drugi oblici obavljanja privredne djelatnosti, kako kažu, ne bi trpjeli štetne posljedice.

Sindikat upravo u ovakvom odnosu Ministarstva ekonomije vidi štetne posledice po budžet

"Da li se štiti kapital? Dozvolite, za nepoštovanje zakona nisu male kazne. One se kreću od hiljadu do dvije hijade eura. A šta to znači, znači da bi se budžet punio i da bi se lakše mogli rešavati neki gorući problemi“, kazala je Milonjić Aleksić.

Iz SDP-a, odakle su se nedavno oglasili zbog ovog problema, ocjenjuju da se ovakvim djelovanjem Ministarstva ekonomije vrijeđa država.

"Zakoni ostaju Ministarstvu pravo i obaveza da definiše koji su to kriterijumi svima koji imaju potrebu za neprekidnim radom i dozvoli rad u praznične dane, a nema potrebe da rade građevinske firme, prodavnice bijele tehnike i svi oni za koje zakon jasno kaže da ne treba da rade u dane državnih praznika. Zbog nezakonitog rada Ministarstva ekonomije Crna Gora je država u kojoj poslodavac svojom voljom može praznične dane učiniti radnim“, kazao je Bojan Zeković iz SDP-a.

Iz SDP-a poručuju Ministarstvu ekonomije, da ako je nezadovoljno izmjenama Zakona o državnim i drugim praznicima, da treba da inicira nove izmjene, jer, kako tvrde, oni koji su zaduženi za sprovođenje propisa nemaju pravo da ih ne poštuju.

Bonus video: