Ko je dužan da uklanja mrtve životinje sa puteva?

A koliko su nadležne službe ažurne, svjedoči i kamera TV Vijesti kojom je za manje od sedam dana snimljeno nekoliko leševa u raznim fazama
413 pregleda 2 komentar(a)
mrtva životinja, Foto: Screenshot (YouTube)
mrtva životinja, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 17.11.2018. 18:25h

Mrtve životinje na našim putevima, nažalost, česta su pojava. Ko je god sjeo za volan i više puta poslom ili zadovoljstvom otišao od Nikšića do Podgorice i obrnuto, na magistrali je morao naići na užasne prizore, koji osim što ne prijaju oku predstavljaju i veliku opasnost u saobraćaju.

"Dešava se redovno na putu prema Nikšiću odnosno prema Danilovgradu , na mrtve pse i mačke da naiđem. Zasmeta bogomi vozačima, izbjegavaju se životinje može da dođe i do saobraćajne nesreće čak. Ne rade ove službe dovoljno", kaže jedan od vozača.

A koliko su nadležne službe ažurne, svjedoči i kamera TV Vijesti kojom je za manje od sedam dana snimljeno nekoliko leševa u raznim fazama.

"Apsolutno niko ne brine, nažalost, ako dođe do povrede životinje ili eventualno do uginuća životinje, taj leš bukvalno tu stoji do faze raspadanja. Institucije su zatajile, smatramo nezvanično da su to javne komunalne službe čije su obaveze da uklone te leševe", navodi Vesna Dacić iz Udruženja za zaštitu životinja.

Direktor nikšićkog komunalnog preduzeća pojasnio je kakva procedura prethodi njihovoj intervenciji.

"Mi životinju uklanjamo isključivo po nalogu Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj Opštine Nikšić. Pošto imamo više različitih vrsta vozila za prevoz komunalnog otpada, sa nekim vozilom životinju uzmemo i uklonimo je, u blizini deponije zakopamo u zemlju. Eto to je postupak. Opštinu to košta 80 eura", kaže direktor JKP Nikšić, Miodrag Muratović.

Muratović tvrdi da naloge dobijaju rijetko, i da se ne sjeća da su za jedan mjesec intervenisali preko tri puta. S druge strane, od čelnih ljudi Sekretarijata u gradu pod Trebjesom, nije bilo moguće dobiti nikakve informacije jer danima nisu odgovarali na naše poruke i pozive. Ostali smo uskraćeni za odgovore zašto djeluju u manjoj mjeri nego što je to realna potreba i zašto njihove reakcije stižu tek u fazi raspadanja životinja.