AKCIJE EPCG

Konjević o ugovoru sa A2A: Bolje definisati pravo preče kupovine

"Put opcija je na snazi samo do 31. 12 i ne zavisi od države Crne Gore nego od Italijana, a oni nemaju nikakvu obavezu da je aktiviraju"
4 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Screenshot (YouTube)
Raško Konjević, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Ministar finansija Raško Konjević kazao priča da će A2A da proda državi za 250 miliona akcije EPCG, koje je platio 430 miliona nije do kraja tačna.

On je gostujući u dnevniku TV Vijesti kazao da je to hipotetička mogućnost, ukoliko A2A aktivira takozvanu put opciju. Konjević je dodao da A2A nije u obavezi da to aktivira, te da je put opcija je na snazi smao do 31. decembra ove godine.

"Drugi dio ugovora je mnogo važniji, a to je pravo A2A koje ostaje i do 31.12, a i nakon toga, a to je tzv. pravo preče kupovine koje je definisano po nama na nedovoljno dobar način, iz razloga što država nema mehanizam da do kraja obezbijedi eventualnu prodaju akcija A2A nereferentnoj trećoj kompaniji. Imajući u vidu kako je to definisano, može bez bilo kakvih uslova, izuzev finansijskih da uđe u EPCG, što mislimo da je loše. Moglo bi se hipotetički desiti da neka azijska destinacija kroz različiti investicioni fond, za iznos sredstava koji je danas nedefinisan, ima mogućnost da te akcije kupi. Dovoljno je samo da država kaže da ne želi da isfinansira tu cifru", kazao je Konjević i dodao da to  može da bude i 450 miliona i 550 i 650 miliona.

"Mislimo da je potrebno da kod prava preče kupovine, koje ostaje nakon 31.12, država daje saglasnost A2A, da ukoliko oni svoje akcije žele da prodaju nekoj drugoj kompaniji ili što je još važnije - kao što je bilo kod uslova kada je bila dokapitalizaja A2A - da u EPCG može da uđe samo referentna kompanija iz Evropske unije", navodi Konjević.

Na pitanje da li je opziciona trojka jedinstvena u stavu o novom prijedlogu ugovora sa A2A, Konjević je kazao:

"Put opcija je na snazi samo do 31. 12 i ne zavisi od države Crne Gore nego od Italijana, a oni nemaju nikakvu obavezu da je aktiviraju. Zato kažem da je priča o tome da će država da kupi za 250 miliona nešto što je A2A platio 430, isključivo u okolnostima ako A2A to želi, a A2A nakon 31.12 ima pravo da prodaje svoje akcije a tu se država nije dovoljno zaštitila i mi tražimo da država daje saglasnost za eventualnu prodaju trećem licu, ukoliko država neće da kupi. Ukoliko država želi da kupi, mi smo za to", kazao je ministar finansija za TV Vijesti.

Pogledajte kompletan snimak gostovanja Konjevića: