URA: Kisjele vode još jedan propali projekat zarad političkog marketinga

"Ostala je rupa na tom prostoru koji je bio omiljeni prostor Bjelopoljaca i omiljeno izletište a ostala je i poduboka rupa u lokalnom budžetu"
5 komentar(a)
termo-mineralne vode, Foto: TV Vijesti
termo-mineralne vode, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 10.07.2016. 17:31h

Nekad omiljeno izletište Bjelopoljaca, Kisjele vode i dalje je zatrpano smećem.

Istraživanje izvora termo-mineralne vode, koje je od tog prostora trebalo da napravi banju je stalo, a lokalna opozicija optužuje vlast DPS-a za još jedan propali projekat, koji je služio, kako kažu, samo za politički marketing.

Iz opštine odgovaraju da fali novca i da će se istraživanja navodno nastaviti naredne godine.

Na završetak projekta istražno-eksploatacione bušotine na Kisjelim vodama, Bjelopoljci čekaju dvanaest godina. Za to vrijeme od projekta koji je najavljivan kao razvojna šansa grada pod Obrovom ostala je samo rupa, tvrde u opoziciji.

"Ostala je rupa na tom prostoru koji je bio omiljeni prostor Bjelopoljaca i omiljeno izletište a ostala je i poduboka rupa u lokalnom budžetu" kazao je Aleksandar Srdanović, iz Građanskog pokreta URA.

Kako je ovaj projekat bio od državnog značaja za istraživanja termalnih voda Vlada je potrošila 230 hiljada eura. Taj potez Vlade tadašnji opštinski čelnici ocijenili su korisnim, najavivši da će i lokalna uprava opredijeliti toliko novca. U projekat su uključeni stručnjaci sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, koji su u saradnji sa kolegama iz Podgorice, ocijenili da na dubini između 400 i 500 metara postoje izvori termalne i mineralne vode ugljen-dioksida. No od tada je sve stalo .Za projekat koji je kako kažu upotrijebljen za politički marketing DPS-a a na štetu građana opozicija optužuje bivšeg gradonačelnika Tarzana Miloševića.

"Ako se na osnovu tog elaborata moglo znati da se termalne vode nalaze na toj dubini a rađeno je na dubini od 400-500 metara, rađeno je sa mašinama koje nikako tu dubinu ne mogu da dostignu. Izvođači radova i oni koji su osmislili čitav projekat oličeni u direktoru vladajuće partije su svjesno i namjerno trošili suludo novac poreskih obveznika! istakao je Srdanović.

U opštini kažu da se od istraživanja termalnih voda i izgradnje toplane koja bi grijala grad te banjsko-klimatskog lječilišta na ovom prostoru nije odustalo a razlog prekida projekta je nedostatak para.

"Rezultati nisu bili zadovoljavajući u tom momentu, napravio se aneks jednog projekta u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom. Smatra se da tamo treba dodatno bušiti do nekih 750-800 metara da bi se našla voda od 36 stepeni što je nekakav mimimalni uslov da bi se radila eksploatacija termalnih voda i u narednom periodu ćemo se potruditi da nastavimo taj projekat" kazao je potpredsjednik Opštine Bijelo Polje, Predrag Smolović .

Nastavak projekta u opštini planiraju za narednu godinu. No prije toga biće formirana radna grupa koja će uraditi novi elaborat. A do tada oko ove bušotine širiće se smrad.

Bonus video: