ARBITRAŽNA KOMISIJA STAVILA TAČKU NA DVOGODIŠNJI SPOR

I Beranci i Petnjičani nezadovoljni podjelom dugova i prihoda

Arbitražom je odlučeno da od zajedničke pokretne imovine Petnjici pripadnu dva teretna vozila za odvoz komunalnog otpada koje koristi preduzeće iz Berana i dva službena vozila
0 komentar(a)
Samir Agović, Foto: TV Vijesti
Samir Agović, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 09.02.2019. 12:34h

Godinu nakon što je odredila granicu između Berana i Petnjice, arbitražna komisija donijela je odluku da od zajedničke pokretne imovine, Petnjici pripadnu dva vozila za odvoz komunalnog otpada koje koristi komunalno preduzeće iz Berana i dva službena auta .

Ni Beranci ni Petnjičani ne slažu se međutim sa rješenjem države o podjeli dugova i prihoda.

Podjelom imovine između Berana i Petnjice, arbitražna komisija stavila je tačku na dvogodišnji spor koji je opterećivao dvije opštine.Kako bi što prije došlo do konačne odluke čelnici ovih opština prihvatili su određene ustupke. 

"Mi smo kao članovi komisije ispred opštine Petnjica prihvatili da ne razmatramo podjelu nepokretne imovine dakle objekata i zemljišta koje se nalazi u opštini Berane smatrajući ipak da je to opština iz koje smo se mi izdvojili i da ne treba da ugrozimo funkcionisanje doskora zajedničke opštine" kazao je Samir Agović, predsjednik Opštine Petnjica.

"Nismo htjeli u potpunosti da opterećujemo opštinu Petnjica s obzirom da je to mlada opština htjeli smo da damo prostora da ne uđe u budućnost sa velikim finansijskim opterećenjem ali svakako smo morali razmišljati i o opterećenjima koja su ostala za opštinu Berane i svim onim obavezama koje su bile iz onog perioda kada je Petnjica bila u sastavu opštine Berane" objasnio je Dragoslav Šćekić, predsjednik Opštine Berane.

Arbitražom je odlučeno da od zajedničke pokretne imovine Petnjici pripadnu dva teretna vozila za odvoz komunalnog otpada koje koristi preduzeće iz Berana i dva službena vozila. Ipak iako je odluka arbitražne komisije kako kažu donijela olakšanje ni jedni ni drugi ne slažu se rješenjem države o podjeli dugova i prihoda.

"Smatram da je arbitražna komisija mogla drugačije da vrednuje posebno kad su u pitanju finansije obzirom da u 2014 godini opština Petnjica nije imala nikakvih prihoda koje su trebali da im budu ustupljeni i svi su ti prihodi išli opštini Berane" kazao je Agović.

"Nismo zadovoljni u ovom dijelu da je sav teret po osnovu kreditnog zaduženja i zaduženja po osnovu tekućih troškova dobavljačima i po osnovu potraživanja pao na opštinu Berane" istakao je Šćekić.

Ono u čemu su saglasni čelnici ovih opština je da je okončanjem razgraničenja i podjele imovine došlo vrijeme za početak  novih komšijskih odnosa, pa već obećavaju zajedničke infrastrukturne projekte. Prije toga, ranijom odlukom oba lokalna parlamenta Petnjica će preuzeti oko dvadesetak zaposlenih koji se još nalaze na platnom spisku Opštine Berane.