MAFIJA NE MIRUJE

Mjesec dana od početka sukoba u Kotoru, istražitelji ne mrdaju sa mrtve tačke

Dok istražitelji vode istragu i traže dokaze kojima bi mogli potkrijepiti operativna saznanja o kriminalcima i tako ih smjestiti iza brave, mafija ne čeka
14 komentar(a)
Kotor policija, Foto: Filip Roganović
Kotor policija, Foto: Filip Roganović
09.02.2019. 12:51h

Mjesec nakon što je saopšteno da istražitelji preduzimaju sve kako bi rasvijetlili niz krivičnh djela koja su se dogodila u Kotoru, a iza kojih, kako se operativno vjeruje, stoje sukobljenje kriminalne grupe, utisak je da oni ništa nijesu učinili. Mafija je to umijela da iskoristi. Taman kada se pomislilo da su se članovi sukobljenih klanova privremeno “preselili” iz Crne Gore, stranice hronike počele su ponovo da pune vijesti iz Kotora. Za to vrijeme istražitelji koji su najavljivali čudo nijesu, čini se, mrdnuli s “mrtve tačke”. Pitanja koja su otvorili mnogo je, a jedno od njih na koje još nema odgovora je i ko je pripadnik policije za kog se sumnja da je član jedne od tri kriminalne grupe koliko su ih u Kotoru registrovale bezbjednosne službe. Svi predmeti su bili proslijeđeni Specijalnom tužilaštvu. 

"Razlozi koji su opredijelili ovo tužilaštvo na dostavljanje predmeta Specijalnom državnom tužilaštvu dati su na konferenciji za medije dana 08.06.2016.godine, kojoj konferenciji ste prisustvovali", navodi se u odgovoru više tužiteljke.

Prisustvovali jesmo pa zato i podsjećamo šta je tužiteljka Vesna Jovićević saopštila kada je riječ o prikupljenim dokazima.

"U ovim predmetima su pribavljeni brojni dokazi materijalni i personalni dokazi. Procjena je državnih tužilaca da i ovaj dokazni materijal koji smo dostavili specijalnom tužilaštvu jeste jakokvalitetan materijal na osnovu kojeg bi trebalo donijeti odluka iz svoje nadležnosti. No ukoliko oni procjene da se ne radi o djelu iz njihove nadležnosti Više tužilaštvo će nastaviti krivično gonjenje protiv određenog broja lica će nastaviti krivično gonjenje protiv određenog broja lica će najvjkerovatnije biti pokrenut krivični postupak a o tome ko će biti na toj listija ne mogu govoriti", navodi se u odgovoru Vesne Jovićević, više državne tužiteljke.

Od 11 koliko ih je proslijedila većina slučajeva je vraćena. Da li će zbog loše procjene tužiteljke Jovićević biti preispitan njen rad, iz kabineta Vrhovnog državnog tužilaštva nijesmo dobili konkretan odgovor. Kratko su naveli da nema zastoja u radu bez obzira na to o čijim predmetima se radilo.

"Istovremeno vas podsjećamo da je Državno tužilastvo jedinstven organ i s tim u vezi ističem činjenicu da u ovim predmetima nema zastoja u radu, bez obzira o čijoj se nadleznosti radilo. Riječ je o složenim predmetima koji zahtijevaju intenzivan rad, kako Višeg, tako i Specijalnog državnog tuzilastva. O rezultatima će javnost biti blagovremeno obaviještena", odgovor je iz kabineta vrhovnog državnog tužioca. 

Kada je riječ o odgovornosti, o njoj sada ne mora da razmišlja ni šef kotorske policije. Iz kabineta direktora policije je saopšteno da Igor Popović ima punu podršku.

"Stoga ćemo rezultate rada po ovim predmetima cijeniti nakon što sve potrebne mjere i radnje budu preduzete. U tom smislu načelnik OB Kotor ima podršku menadžmenta Uprave policije u preduzimanju svih potrebnih policijskih aktivnosti OB­ kojim rukovodi na rasvjetljavanju ovih krivičnih djela budući da je OB Kotor u prethodnom periodu postigao dobre radne rezultate po svim oblastima rada", navodi se u odgovoru Uprave policije. 

I pored tih, kako tvrde iz kabineta direktora Stojanovića, dobrih rezultata ministar unutrašnjih poslova ne krije zabrinutost zbog sukoba dešavanju u Kotoru. 

"Suvišno je da bilo ko staje u bilo čiju odbranu rezultati govore je li to u redu ili nije. Svoj stav konkretan na ovu temu saopštiću i na Vijeću, ja vjerujem da je problem zapušten i sa držvanog nivoa ali vjerujem da imamo problem i na lokalnom nivou kada kažem na lokalnom nivou mislim na lokalnu policiju", rekao je Goran Danilović, ministar unutrašnjih poslova.

Dok istražitelji vode istragu i traže dokaze kojima bi mogli potkrijepiti operativna saznanja o kriminalcima i tako ih smjestiti iza brave, mafija ne čeka. Utisak je da su procijenili, nakon kratkotrajnog bijega iz Kotora, da ponovo mogu nastaviti obračune u ovom gradu. Tako je u noći između utorka i srijede, ispred porodične kuće Voja Bujkovića, vlasnika YU Briva odjeknula snažna eksplozija. Uništeni su "audi A8" i "hamer", koje je koristio njegov sin Krsto, koji je u prijateljskim, a sa pojedinim članovima škaljarskog klana i kumovskim vezama. Policija sumnja da bi organizatori ovog napada mogli biti članovi suprotstavljenog klana i to kavačkog čiji pripadnicu su saslušavani.

Dan kasnije članovi kavačkog klana opet su sijali strah Kotorom. Iz policije je saopšteno da su zbog ugrožavanja sigurnosti Saše Radanovića uhapšeni Kotorani 23. godišnji Aleksandar Đurišić i dvije godine stariji Vladimir Božović, sin Igora Božovića kojeg je nedavno u istražnom zatvoru uljem polio Jovan Jovanović.