Agencija nespremna za slučaj "Ramada", Radonjić ne vidi zašto bi trebalo da prisustvuje sjednici

"Ono što je bilo za mene šokantno, a čini mi se i za članove Savjeta jeste da direktor agencije koji po pravilu prisustvuje sjednicama Savjeta, ovaj put je uputio dopis pet minuta prije sjednice da smatra da nije cjelishodno da on bude na sjednici Savjeta"
71 pregleda 5 komentar(a)
Mladen Bojanić, Foto: Filip Roganović
Mladen Bojanić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 08.07.2016. 19:35h

Nakon što se digla velika prašina oko slučaja Ramada, tačnije održavanja partijskih skupova Socijaldemokrata Ivana Brajovića u tom hotelu o trošku države, što je otkrila menadžerka hotela uz pomoć nezavisnog poslanika Mladena Bojanića, Bojanić se na lični zahtjev našao i pred Savjetom agencije za sprečavanje korupcije. Međutim, na startu razočaranje.

"Ono što je bilo za mene šokantno, a čini mi se i za članove Savjeta jeste da direktor agencije koji po pravilu prisustvuje sjednicama Savjeta, ovaj put je uputio dopis pet minuta prije sjednice da smatra da nije cjelishodno da on bude na sjednici Savjeta", rekao je Bojanić.

Nikakve nove detalje Bojanić kaže nije čuo od članova Savjeta, osim da je sve urađeno u skladu sa postupkom. Bojanić je tražio od Savjeta da se odrede prema tome je li on stranka u postupku, da li mogu da zaštite zviždača kao i da čuje njihov nalaz o tome da li je u ovom slučaju bilo korupcije.

"Na kraju je zaključak bio, ja sam rekao njima je to na njihovu sramotu slobodno ću reći da donesu zaključak, većina kažem, čast izuzecima da se poziva direktor da poštuje zakon, parafraziram. Ako je Savjet, ako je njegova nadležnost da poziva direktora zaključcima da poštuje zakon onda ne znam čemu taj Savjet, a ne znam na kraju krajeva ni čemu Agencija", kaže Bojanić.

On je TV Vijesti otkrio i kako su mu rekli da Agencija još nije spremna za ovakav slučaj, te da je poranio. Ipak, u zvaničnom saopštenju samo su kratko ocijenili da se postupak zaštite zviždača može pokrenuti samo na osnovu zahtjeva za zaštitu koji se podnosi Agenciji za sprječavanje korupcije, kao i da je u nadležnosti direktora hoće li mu obezbijediti status stranke u postupku.

Današnjoj sjednici Savjeta predstavnicima nevladinog sektora nije bilo dozvoljeno da prisustvuju, uz obrazloženje da tako štite lične i tajne podatke.

Direktorica CRNVO, Ana Novaković, koja se godinama bavi zaštitom zviždača, kaže da za to nisu dobili ni valjano objašnjenje.

"Iz kog razloga bi naše prisustvo ugrozilo i čije lične podatke. I da li se to apriori prisustvo predstavnika nevladinog sektora smatra potencijalnom opasnošću za iznošenje nekih tajnih podataka", rekla je Novaković.

Ona, uprkos svemu, nije iznenađena onim što se danas čulo na sjednici.

"Donositi zaključak da neko treba da poštuje zakon na osnovu kojeg je osnovan je pomalo i intelektualno uvredljivo. Vjerujem da je Agencija već po ko zna koji put od osnivanja od januara ali na ovom slučaju flagrantno pokazala da zbog nedostatka kapaciteta, a posebno u smislu politike volje, nije spremna da obavlja poslove koji su joj povjereni zakonom".

To što se danas na sjednici nije pojavio prvi čovjek Agencije Sreten Radonjić, Novaković vidi kao nepoštovanje i poslanika Mladena Bojanića, ali i građana.

Bonus video: