KRITIČARI IZOSTALI SA SJEDNICE

Đurović: Ne pada mi na pamet da povlačim Rječnik, ni da se izvinjavam

"To je vrlo dobra knjiga, od 12 hiljada odrednica, možda ćete naći dvadesetak koje treba dopuniti i ispraviti, to je zanemarivo"
23 komentar(a)
Rječnik, Foto: Luka Zeković
Rječnik, Foto: Luka Zeković
09.02.2019. 12:51h

Dileme da li će za uočene greške i nedostatke uputiti izvinjenje i da li će povući osporavani Rječnik, odmah je razrješio predsjednik Crnogorske akademija nauka i umjetnosti.

"Meni ne pada na pamet ni da povlačim ni da se izvinjavam, ne vidim zašto. Ja stvarno ne znam zašto da se izvinim, zato što smo radili", rekao je Momir Đurović, predsjednik CANU.

Na sjednici se, iako su bili pozvani, nisu pojavili najglasniji kritičari Rječnika, Adnan Čirgić, Suljo Mustafić, Nik Đeljošaj, Genci Nimanbegu, Danijel Kalezić, Vukić Pulević, Čedomir Bogićević i Dritan Abazović.

"O snazi njihovih argumenata dovoljno govori njihovo nepojavljivanje", kazala je Tatjana Bečanović, predsjednica Savjeta.

Rječnik ima mana, kažu u Savjetu, ali je potreban Crnoj Gori.

"Ja nemam ništa da zamjerim stručnom timu, osobama koje su radile uz Rajkinu pomoć, na ovoj nadasve vrijednoj knjizi, ali njoj su nedostajali kritički čitaoci REZ Nije potrebno bilo Crnoj Gori da ima dva fakulteta za crnogorski jezik i književnost, bio joj je potreban Rječnik, i ta priča o Rječniku mnogo je starija od svih političkih udruženja", smatra Božena Jelušić, član Savjeta.

"To je vrlo dobra knjiga, od 12 hiljada odrednica, možda ćete naći dvadesetak koje treba dopuniti i ispraviti, to je zanemarivo", rekao je Đurović.

"Problem je sljedeći, što ovaj projekat nema recenzenta", kaže Šerbo Rastoder, član Savjeta.

Jedno od aktuelnih pitanja je kakvo je crnogorko književno i kulturno nasljeđe i da li korenspondira sa savremenim civilizacijskim tokovima. 

"Problem crnogorske kulture je sljedeći, što vi za Turčina nemate pozitivnu odrednicu, jednostavno nemate i to je fakat", dodaje Rastoder.

On je kritikovao političare koji zloupotrebljavaju svoju poziciju, kao i brojne kvazi patriote.  

"Ljudi, oni ne daju Crnogorskoj akademiji da postane crnogorska, zašto, zato što ako Crnogorska akademija postane crnogorska, onda se ruše mnoga korita u Crnoj Gori iz kojih se crnogorski kvazipatriotizam hrani REZ Ovo je Crna Gora, u ovoj Crnoj Gori sve je politika, a kada nauka postane politika i kada se političari počnu baviti naukom, e onda je tek problem".

U CANU-u kažu da je šteta već učinjena, ne Akademiji, već cijelom društvu. 

"Hajka koja je protiv Rječnika pokrenuta zaista je jedno veliko zastiđe Crne Gore REZ Šteta je veoma velika, i ona nije prvenstveno šteta za Akademiju, vjerujte, ona je šteta za crnogorsku omladinu, za đake koji su izgubili  vertikalu vrijednosti, pljujući gore sve je palo na nas, ovo je tolika politička neodgovornost, da ja nemam riječi", rekla je Jelušić.

"Imamo političku paradu, paradu, koštaće Crnu Goru, ti koji to rade ne znaju koliko će to koštati Crnu Goru, u 21. vijeku da neko spaljuje knjigu, molim vas, da neko spaljuje knjigu, da neko traži u Skupštini povlačenje knjige, pa da se prekrstim, ja lično ne živim u toj civilizaciji, nadam se ni vi", kaže Đurović.

Svi mi živimo u Crnoj Gori, u kojoj su vladavina prava, sveprisutna korupcija i nezaposlenost, u 21. vijeku, najveći problemi.