MVPEI: EK ocijenila da je Crna Gora ostvarila napredak u prenošenju pravne tekovine EU

„Na sastanku se govorilo se i o Zakonu o privrednim društvima, posebno o sprovođenju i planovima za dalje usklađivanje sa pravnom tekovinom EU“, navodi se u saopštenju Ministarstva
107 pregleda 0 komentar(a)
Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju, Foto: MVPEI
Pododbor za unutrašnje tržište i konkurenciju, Foto: MVPEI
Ažurirano: 08.07.2016. 10:09h

Crna Gora je između dva sastanka Pododbora za unutrašnje tržište i konkurenciju ostvarila napredak u prenošenju pravne tekovine EU, dok bi u narednom periodu fokus trebalo da bude na njegovom kvalitetnom sprovođenju, ocijenjeno je iz Evropske komisije (EK).

Iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija saopšteno je da su na sastanku Pododbora, koji je u četvrtak održan u Briselu, razmotrene aktivnosti u sektorima bankarstva, osiguranja i ostalih finansijskih usluga, kretanja kapitala i platnog sistema, zaštite potrošača i zdravlja, prava osnivanja i slobode pružanja usluga, kao i intelektualnih, industrijskih i komercijalnih prava i javnih nabavki.

„Na sastanku se govorilo se i o Zakonu o privrednim društvima, posebno o sprovođenju i planovima za dalje usklađivanje sa pravnom tekovinom EU“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Predstavnici crnogorskih institucija su, kako je objašnjeno, predstavili napredak ostvaren u tim oblastima od prethodnog sastanka, koji je održan 28. i 29. maja prošle godine.

„U velikom dijelu, akcenat je bio na daljem usklađivanju domaćeg zakonodavstva s evropskim propisima“, kazali su predstavnici Ministarstva.

Sastanak su otvorili politički savjetnik u jedinici za Crnu Goru, Maria Fernandez i pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove i rukovodilac podgrupe za 28. poglavlje koja se odnosi na zaštitu potrošača i zdravlje, Rada Marković.

Na sastanku su učestvovali predstavnici ministarstava vanjskih poslova i evropskih integracija, ekonomije, za informaciono društvo i telekomunikacije, rada i socijalnog staranja i zdravlja, uprava za inspekcijske poslove i za javne nabavke, Centralne banke, Agencije za nadzor osiguranja, Komisije za hartije od vrijednosti i Instituta za javno zdravlje.

Bonus video: