Pejović: Ne vjerujem da će euroskepticizam porasti

Pejović je na brifingu za medije kazao da će do kraja jula biti završeni izvještaji o ispunjavanju akcionih planova za poglavlja 23 i 24 koje se odnose na vladavinu prava
75 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: TV Vijesti screenshot
Aleksandar Andrija Pejović, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 06.07.2016. 18:09h

U petu godinu od početka pristupnih pregovora sa Evropskom Unijom, Crna Gora ulazi sa 24 otvorena i 2 zatvorena od ukupno 35 poglavlja. To što smo nakon odluke Velike Britanije da izađe iz EU otvorili dva nova poglavlja, glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović smatra najboljom porukom za sve koji su sumnjali da će doći do zastoja u proširenju.

Pejović ne vjeruje da će euroskepticizam u Crnoj Gori značajno porasti i ne očekuje da će opasti podrška članstvu koja, prema posljednjem istraživanju, iznosi dvije trećine. Sa brifinga za medije poručeno je da za Zapadni Balkan EU nema alternativu.

To što je svega nekoliko dana nakon Bregzita, Crna Gora, u pregovorima sa Evropskom Unijom, otvorila dva nova poglavlja – Bezbjednost hrane i Ribarstvo, naš glavni pregovarač vidi kao najbolju poruku za one koji su smatrali da će doći do zastoja u proširenju.

"Na taj način se pokazala jasna poruka da proširenje se nastavlja, da i pored izlaska jedne velike članice. One zemlje evropske koje to žele one imaju mogućnost da postanu dio EU" kazao je glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.

Iako je odluka Britanaca probudila euroskeptične glasove u Crnoj Gori, Pejović ne vjeruje da će opasti podrška građana članstvu, koja, podsjeća, iznosi dvije trećine. Očekuje ipak da, u susret izborima, može doći do raslojavanja u Parlamentu po ovom pitanju i da će neke partije tražiti podršku kod onih koji su protiv članstva.

"Ja vjerujem da euroskepticizam neće značajno porasti. Vjerujem da ćemo imati interesantnije debate u Parlamentu, ali ne vjerujem da će doći do značajnog pada podrške EU. Za Zapadni Balkan EU nema alternativu" objasnio je Pejović.

Za četiri godine koliko traju pristupni pregovori sa evropskom porodicom, otvorili smo 24, a zatvorili 2 od ukupno 35 poglavlja. Na komentare dijela javnosti da se moglo bolje i više, oni koji pregovaraju ovako odgovaraju.

"Ovaj ritam i način pristupanja je primjeren i načinu i kapacitetima koje CG ima, a u sagledavanju regionalne komponente možemo biti zadovoljni" istakao je Pejović.

Ono što u javnosti, međutim, izaziva nezadovoljstvo je to što područje ulcinjske Solane još nije zaštićeno. Uprkos tvrdnjama da će to kočiti otvaranje poglavlja 27 koje se tiče životne sredine, Pejović ističe da uslov za to nije Solana, već izrada Strategije. Napominje ipak da rade na studiji izvodljivosti za rješavanje ovog pitanja.

"Ovo nije pitanje koje se može riješiti sjutra, ono će biti sastavni dio strategije odnošenja države prema važnom resursu u narednim godinama ali mislim da smo na pravom putu, da ćemo kroz donošenje strategije u narednim mjesecima, kasnije pronalaženja vizije za Solanu, biti u prilici da riješimo pitanje" kazao je Pejović.

U međuvremenu, čeka nas otvaranje još izazovnih poglavlja . Prvo koje će, vjerovatno uslijediti, u narednih nekoliko mjeseci je poljoprivreda.

"Za razliku od poglavlja 12, 13 ovo je političko poglavlje zahtjevnije za sami proces pregovora, mislim da smo spremni" objasnila je Danijela Stolica.

Pejović je na brifingu za medije kazao da će do kraja jula biti završeni izvještaji o ispunjavanju akcionih planova za poglavlja 23 i 24 koje se odnose na vladavinu prava. On je istakao da bez ispunjavanja privremenih mjerila za dva najvažnija poglavlja ne možemo da računamo da ćemo uspješno napredovati.

Bonus video: