Crna Gora može računati na podršku Slovačke u reformama i otvaranju novih poglavlja

Pejović je zahvalio na kontinuiranoj bilateralnoj tehničkoj i ekspertskoj podršci Vlade Slovačke koja predstavlja značajan doprinos snaženju kapaciteta za ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU i NATO
0 komentar(a)
Roman Hlobenj, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Roman Hlobenj, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 06.07.2016. 15:02h

Crna Gora može računati na podršku Slovačke u sprovođenju reformi, otvaranju novih pregovaračkih poglavlja i daljem napredovanju prema članstvu u Evropsku uniju (EU), ocijenjeno je u razgovoru nacionalnog koordinatora za EU, Aleksandra Andrije Pejovića i slovačkog ambasadora u Podgorici, Romana Hlobenja.

Hlobenj je čestitao na izuzetnom integracijskom uspjehu Crne Gore tokom četiri godine vođenja pristupnih pregovora i istakao da je rezultat kvalitetnog i temeljnog sprovođenja reformskih procesa u svim oblastima.

„S tim u vezi je pohvalio lidersku i proaktivnu ulogu Crne Gore i njen doprinos evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, kaže se u saopštenju Ministarstva vajskih poslova i evropskih integracija.

Navodi se da je Hlobenj čestitao na skorašnjem otvaranju dva nova poglavlja i činjenici da Crna Gora sa 24 otvorena i dva zatvorena poglavlja predvodi proces integracije regiona u EU.

„Ambasador je prenio spremnost slovačkog predsjedništva da nastavi dinamičnu pregovaračku agendu i omogući otvaranje još nekoliko poglavlja do kraja 2016. godine“, dodaje se u saopštenju.

Pejović je zahvalio na kontinuiranoj bilateralnoj tehničkoj i ekspertskoj podršci Vlade Slovačke koja predstavlja značajan doprinos snaženju kapaciteta za ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja EU i NATO.

„Istakao je da je ratifikacija Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u slovačkom Parlamentu pokazatelj pouzdanog prijateljstva dvije države“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Pejović je istakao da zaključci i poruke sa Samita u Parizu daju za pravo da će narednih šest mjeseci obilježiti intenzivna dinamika u pristupnim pregovorima.

U tom kontekstu je, kako se pojašnjava, upoznao sagovornika s tekućim i planiranim aktivnostima u pregovaračkom procesu i posebno ukazao na unutrašnju spremnost više poglavlja za otvaranje i privremeno zatvaranje.

„Sagovornici su razmijenili mišljenje o planovima i obavezama do kraja 2016. i dogovorili intenziviranje kontakata i saradnje tokom slovačkog predsjedništva EU", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: