Hlobenj: Otvaranje poglavlja, znak da je Crna Gora sposobna da na odgovoran način vodi posao

„EU trenutno prolazi kroz teške trenutke, zbog referendumske odluke Britanije, ali ta odluka ne može zaustaviti proces njenog proširenja. Slovačka će se tokom predsjedavanja EU truditi da sačuva kredibilitet i dinamiku politike proširenja“, rekao je Hlobenj
1 komentar(a)
Roman Hlobenj, Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Roman Hlobenj, Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 05.07.2016. 17:04h

Slovačka, koja će u narednih pola godine predsjedavati Evropskom unijom (EU), pružiće punu podršku Crnoj Gori da nastavi uspješan proces evropskih integracija, kazao je slovački ambasador Roman Hlobenj u razgovoru sa potpredsjednikom Vlade Petrom Ivanovićem.

Kako je saopšteno iz Vlade, u dužem i srdačnom razgovoru Ivanović i Hlobenj su se saglasili da Crna Gora, kao i zemlje zapadnog Balkana, moraju ubrzano sustizati evropske standarde i razvijati sopstvene ekonomije.

Hlobenj je čestitao Ivanoviću i Crnoj Gori nedavno otvaranje još dva pregovaračka poglavlja, koja se odnose na oblast poljoprivrede.

To je, kako je naveo, veliki uspjeh koji ne bi bio moguć bez napornog i kvalitetnog rada crnogorskih insititucija.

„Otvaranje jednih od ključnih poglavlja koji se tiču bezbjednosti hrane i ribarstva znak je da je Crna Gora sposobna da na odgovoran način vodi posao“, kazao je Hlobenj.

On je dodao i da je briselska administracija dobro upoznata sa rezultatima postignutim tokom prethodne tri godine koji su i doveli do otvaranja poglavlja.

Hlobenj je dodao da je osnova za uspjeh u pregovaračkom procesu politička stabilnost i sigurnost, koja vodi napretku, ekonomskom razvoju i prosperitetu, i da je Crna Gora dobar primjer takvog političkog kursa.

„EU trenutno prolazi kroz teške trenutke, zbog referendumske odluke Britanije, ali ta odluka ne može zaustaviti proces njenog proširenja. Slovačka će se tokom predsjedavanja EU truditi da sačuva kredibilitet i dinamiku politike proširenja“, zaključio je on.

Ivanović je, kako se navodi u saopštenju, izrazio zadovoljstvo izuzetno dobrim i prijateljskim odnosima Crne Gore i Slovačke, ističući da je za Crnu Goru veoma značajna podrška i razumijevanje zemlje koja je nakon ostvarivanja nezavisnosti ostvarila značajan ekonomski napredak u okviru EU.

On je rekao da očekuje da će tokom slovačkog predsjedavanja EU Crna Gora otvoriti još nekoliko značajnih pregovaračkih poglavlja, kao potvrdu opredijeljenosti da jača standarde i kvalitet života građana.

Na taj način se, kako je ocijenio, konkretno potvrđuje ne samo prijateljstvo dvije zemlje, već i šalje jasna poruka oko politike proširenje.

“Upornim radom i još boljim razumijevanjem uvjeren sam da ćemo zajedno uspjeti i da u istom roku zatvorimo jedno poglavlje” zaključio je Ivanović.

Bonus video: