"Crna Gora je ostvarila progres u ispunjavanju početnog mjerila za otvaranje pregovora za poglavlje 27"

“Prvi koraci u implementaciji Strategije biće jačanje administrativne strukture i uspostavljanje stalnih nacionalnih mehanizama za finansiranje u oblasti životne sredine i klimatskih promjena”, kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, Karmenu Velom, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Branimir Gvozdenović, Karmenu Velom, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 05.07.2016. 16:17h

Crna Gora je ostvarila progres u ispunjavanju početnog mjerila za otvaranje pregovora za poglavlje 27, zaključeno je na današnjem sastanku ministra Branimira Gvozdenovića sa evropskim komesarom za životnu sredinu, pomorska pitanja i ribarstvo, Karmenu Velom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, poseban akcenat tokom sastanaka stavljen je na proces usvajanja Nacionalne strategije sa akcionim planom za usklađivanje s pravnom tekovinom EU u oblasti životne sredine i klimatskih promjena do 2020, kao i na ključne elemente Dokumenta.

“Implementacija Strategije, prema urađenoj makroekonomskoj analizi, predviđa ulaganja u iznosu od 1.492 milijarde eura u cilju postizanja potpune usklađenosti s pravnom tekovinom EU”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Gvozdenović, u tom kontekstu, izrazio punu spremnost Vlade da obezbijedi implementaciju Strategije, informišući o aktivnom učesću svih relevantnih ministara u izradi Dokumenta i podršci koju je dobio i od NVO sektora.

“Ministar je ukazao i da bi usvajanje Strategije od Vlade Crne Gore u kratkom roku, bilo veoma značajno i zbog planiranja budžetskih sredstava za implementaciju planiranih aktivnosti tokom naredne godine”, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili oko dalje finalizacije aktivnosti na ispunjavanju početnog mjerila, konstatujući značaj što skorijeg usvajanja Strategije.

Vela je, kako je saopšteno, istakao da je Evropska komisija spremna da pruži podršku Crnoj Gori u procesu implementacije tog dokumenta, i da će trajanje pregovora zavisiti od brzine kojom Crna Gora bude ispunjavala planirane obaveze.

“Prvi koraci u implementaciji Strategije biće jačanje administrativne strukture i uspostavljanje stalnih nacionalnih mehanizama za finansiranje u oblasti životne sredine i klimatskih promjena”, kaže se u saopštenju.

Konstatovano je da je otvaranje pregovora za 27. poglavlje obostrani interes, imajući u vidu zahtjevnost obaveza koje treba sprovesti u okviru Poglavlja, kao i da treba iskoristiti trenutni zamah i političku spremnost da se nastavi ubrzanim tempom i osigura kontinuitet u daljem progresu.

Bonus video: