Globalna strategija EU: Politika proširenja će biti nastavljena

Harting je čestitao otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima Crne Gore sa EU, čime je, kako je naveo, nastavljeno dalje napredovanje države prema članstvu u tu organizaciju
2 komentar(a)
Globalna strategija EU, Foto: MVPEI
Globalna strategija EU, Foto: MVPEI
Ažurirano: 02.07.2016. 12:50h

Politika proširenja Evropske unije (EU) predstavlja ključno sredstvo za napredak u državama kandidatima, odnosno investiciju u njihovu evropsku bezbjednost i ona će biti nastavljena u skladu sa jasnim uslovima, ističe se u novoj Globalnoj strategiji EU.

Državni sekretar za evropske integracije, Aleksandar Andrija Pejović razgovarao je danas u Briselu s direktorom za Evropu i Centralnu Aziju u evropskoj službi za vanjske poslove, Tomasom Majerom Hartingom.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih intrgracija, razmijenili mišljenje o tekućim i planiranim aktivnostima u pregovaračkom procesu Crne Gore, kao i o aktuelnim pitanjima u regionu i na nivou EU.

Harting je čestitao otvaranje dva nova poglavlja u pregovorima Crne Gore sa EU, čime je, kako je naveo, nastavljeno dalje napredovanje države prema članstvu u tu organizaciju.

"Istakao je da je to jasna potvrda evropske perspektive Zapadnog Balkana što je na liniji smjernica iz nove Globalne strategije EU koju je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost, Federika Mogerini predstavila državama članicama na sastanku Evropskog savjeta", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je tim dokumentom, EU potvrdila važnost nastavka promocije započetih reformi, vladavine prava, ekonomskog upravljanja i dobrosusjedskih odnosa na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, ističući da politika proširenja predstavlja ključno sredstvo za napredak u zemljama proširenja, odnosno investiciju u njihovu evropsku bezbjednost i napredak.

"Strategijom se navodi da podrška i saradnja EU sa zemljama u procesu proširenja moraju pokazati konkretne pomake na bolje i u tom pravcu se predviđa opredjelivanje dijela pomoći zemaljama u procesu proširenja, a u cilju jasnog poboljšanja života građana", pojasnili su iz Ministarstva.

U dokumentu se navodi da će se politika proširenja nastaviti u skladu s jasnim, striktnim i fer uslovima, koji se temelje na ispunjavanju zahtjeva i sprovođenju reformi, kao i na ocjenama i saradnji s Evropskom komisijom, zemljama članicama i civilnim društvom.

Bonus video: