Prihvata se inicijativa za formiranje Grupe prijatelja Crne Gore u Evropskom parlamentu

„On je poručio da Crna Gora može biti najbolji primjer svima u regionu u smislu vođenja pristupnih pregovora i sprovođenja temeljnih reformi“, kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Ivan Jakovčić. Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Ivan Jakovčić. Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 01.07.2016. 11:29h

Napredovanje Crne Gore prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u predstavlja doprinos jačanju stabilnosti i sigurnosti ovog dijela Evrope, ocijenio je poslanik Evropskog parlamenta (EP) Ivan Jakovčić.

On je, u razgovoru sa državnim sekretarom za evropske integracije Aleksandrom Andrijom Pejovićem u Briselu, naglasio da je budućnost država Zapadnog Balkana u EU i da brzina njihovog napredovanja prema članstvu zavisi prvenstveno od rezultata koje pokažu na terenu.

„On je poručio da Crna Gora može biti najbolji primjer svima u regionu u smislu vođenja pristupnih pregovora i sprovođenja temeljnih reformi“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je razgovarano i o daljoj saradni i promovisanju Crne Gore u EP i u tom kontekstu je uručeno pismo premijera Mila Đukanovića upućeno Jakovčiću kojim se prihvata inicijativa o formiranju Grupe prijatelja Crne Gore u EP.

„S tim u vezi su razmijenjene informacije i razmišljanja o djelovanju u narednom periodu kako bi se na što bolji način predstavio proces integracije Crne Gore i promovisali dalji koraci prema članstvu“, kaže se u saopštenju.

Predsjedavajući Radne grupe za Zapadni Balkan Eduard Kukan je, u razgovoru sa Pejovićem, pohvalio efikasnost u sprovođenju reformi i dobar tempo u napredovanju prema članstvu.

„Pozdravio je konstruktivnu ulogu Crne Gore u regionu i njen doprinos snaženju evropske perspektive Zapadnog Balkana. Istakao je da se od Crne Gore, kao države koja je zasluženo lider evropske integracije regiona, očekuje da nastavi s dobrim rezultatima, a posebno s daljim reformama u oblasti vladavine prava, za što imamo punu podršku EP“, navodi se u saopštenju.

Evropski poslanici su čestitali na otvaranju dva pregovaračka poglavlja istakavši da je to jednako uspjeh Crne Gore, kao i Evropske unije.

Ocijenjeno je da je to za Crnu Goru priznanje za vidan napredak ostvaren u tim oblastima, dok je za EU pokazatelj snage da i u kriznim vremenima ostane dosljedna principima i vrijednostima za koje se zalaže i na kojima se temelji.

Bonus video: