PONOVO SE POVEZATI S GRAĐANIMA

Slovačka preuzima predsjedvanje EU: "Da o budućnosti ne odlučuju samo dvije ili tri moćne članice"

"O budućnosti EU se više ne može odlučivati bez aktivnog učešća država koje su postale članice poslije 2004. godine", rekao je slovački premijer Robert Fico
53 pregleda 0 komentar(a)
Slovačka. EU, Foto: Shutterstock
Slovačka. EU, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.07.2016. 09:29h

Slovačka danas preuzima predsedavanje Evropskom unijom od Holandije.

AP prenosi da je slovačko predsjedavanje riješeno da EU pomogne da se ponovo poveže sa svojim građanima i da se proces odlučivanja vrati u ruke nacija Evrope u trenutku kada je EU još uvijek pod utiskom britanskog glasanja za izlazak iz Unije.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je juče, uoči početka predsjedavanja, da o budućnosti EU ne mogu odlučivati samo dvije ili tri moćne članice.

Ova izjava uslijedila nakon što su Nemačka, Francuska i Italija u ponedeljak održale sastanak kako bi razmotrile rezultate referenduma u Velikoj Britaniji. Pre toga, održan je i sastanak ministara spoljnih poslova država osnivača EU, među njima i zemalja Beneluksa, prnosi Rojters.

"O budućnosti EU se više ne može odlučivati bez aktivnog učešća država koje su postale članice poslije 2004. godine", rekao je Fico.

Slovačka i druge zemlje članice Višegradske grupe - Poljska, Češka i Mađarska, zalažu se za to da se da se više moći prebaci na prijestonice, a umanji uloga Evropske komisije.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak dodao je da među državama - članicama postoji osjećaj da ponekad postignu dogovor o nečemu, a onda EK izađe sa predlozima koji to ne odražavaju.

"Ako naši građani sve manje i manje razumiju šta radi EU to je onda zato što su institucije previše prisutne, a zemlje - članice premalo", rekao je Lajčak.

Lajčak je rekao da bi prihvatio svaku odluku koja bi potrla glasanje u Britaniji, ali je Fico priznao da je to realnost.

"Britanci su reagovali na evropsku politiku. Niko nema prava da bude ljut na britanske glasače", rekao je Lajčak.

Preporučujemo za Vas