Kako se izgradila Podgorica: "Onako kako najviše odgovara investitorima"

Samostalna poslanica i profesorka Građevinskog fakulteta, Jelisava Kalezić, kaže da se nastavlja loša praksa da se već izgrađene zone, izradom izmjena i dopuna planova, redefinišu za nove sadržaje
78 pregleda 3 komentar(a)
Podgorica, zgrade, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Podgorica, zgrade, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 12.06.2016. 17:46h

Za Podgoricu se često kaže da je to grad koji se jako izgradio u posljednje vrijeme.

Ali malo ko postavlja pitanje kako se izgradio.

Neki će reći "onako kako najviše odgovara investitorima".

Samostalna poslanica i profesorka Građevinskog fakulteta, Jelisava Kalezić, kaže da se nastavlja loša praksa da se već izgrađene zone, izradom izmjena i dopuna planova, redefinišu za nove sadržaje.

To jest, da se na brojnim zelenim površinama, dječijim igralištima, sportskim terenima ili parkinzima, ucrtavaju novi objekti. Na mnogim takvim lokacijama apsolutno je pogrešno graditi i to bi se moglo nazvati investitorskim nasiljem, uz pomoć nadležnih organa Opštine.

Gdje god nađeš zgodno mjesto, tu zgradu posadi. Tako se, na žalost, razvijala Podgorica posljednjih desetak godina.

Gradnja je planirana i na Stadionu malih sportova Pod Goricom. A izmjenama i dopunama DUP-a Blok 5, objekti su ucrtani na presjeku Bulevara Džordža Vašingtona i puta za Marezu. Ovdje, na zelenoj površini i parkingu.

Zato nam danas, briga o zelenim površinama, mora biti važnija nego ikada ranije.

Dužu verziju ove priče u kojoj je podsjećanje na pompezno najavljenu akciju "Ova zemlja nam je dom" pogledajte sutra naveče u našem magazinu Bez granica.

Bonus video: