Penzioneri Rudnika boksita: Hvala Vladi što nas je nakon 40 i više godina radnog staža prepustila ulici

"47 godina radnog staža i nemam još trajno rješenje. U jami sam radio, evo đe sam sad, pod šator", kazao je Rasim Bjelovođanin, penzioner Rudnika boksita
50 pregleda 9 komentar(a)
Rudari, Rudnici boksita, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Rudari, Rudnici boksita, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 11.06.2016. 19:59h

Penzioneri Rudnika boksita koji traže trajna rješenja o penzijama četvrtu noć provešće na otvorenom.

Sastanak koji su u četvrtak imali sa predsjednikom Privrednog suda Blažom Jovanićem, kada im je zaprijećeno hapšenjem zbog ometanja odvoza rude novom vlasniku, firmi Uniprom metali, nije ih pokolebao, pa su od tada i brojniji.

Podsjećaju da su im pare za staž na obračunskim listama odbijene što kako kažu znači da su pokradeni.

Zahvaljuju Vladi Crne Gore što ih je nakon 40 i više godina radnog staža prepustila ulici.

Ni pod suncem ni pod neonom za penzionere Rudnika boksita ništa novo. Nakon tri noći na otvorenom, u nevjerici komentarišu svoj status.

"47 godina radnog staža i nemam još trajno rješenje. U jami sam radio, evo đe sam sad, pod šator", kazao je Rasim Bjelovođanin, penzioner Rudnika boksita.

"Teško, bolesni su ljudi. Mi ne tražimo ništa nego ono što smo zaradili", rekao je Milivoje Bezmarević, penzioner Rudnika boksita.

Solidarnost od udruženja penzionera Nikšić nisu očekivali, a znali su da se za njih neće zauzeti ni njihove bivše kolege koje danas vode opštinu Nikšić.

"Kad su pare odbijene, on je bio direktor. Đoko Krivokapič je bio finansijski direktor, on je odbijao pare i treba da zna gdje su te pare otišle", kazao je Mićun Đilas, penzioner Rudnika boksita.

"Znamo ko je na čelu penzionera Nikšić, oni sigurno neće doći da nas obiđu. Samo bih zahvalio Vladi što nas je iz tvrdih objekata preselili pod šator. Upućujem javni prezir prema onima koji su nas doveli u situaciju da spavamo po pločnicima", rekao je Milovan Ćalić, penzioner Rudnika boksita.

Nakon što su iz firme otišli kao tehnološki višak uz ponuđeni socijalni program, više od šest godina su, kažu, čekali iz obzira prema nevolji drugih radnika širom Crne Gore, a okupili su se shvativši da padaju u zaborav. Neki su se sjetili i noćenja u jami Biočki stan.

"2009. na 10. slavlje Nove godine u jami, sad šator samo što nije Nova godina", kazao je Ranko Babović, penzioner Rudnika boksita.

"Nijesmo prije htjeli da organizujemo ovo, bilo je dosta protesta i ljudima je bila muka, mi smo bili situirani jedno vrijeme, ali 6 godina privremena rješenja- to je baš mnogo". objasnio je Dragomir Perović, penzioner Rudnika boksita.

"Radnike su uništili, sad su navalili na penzionere", dodao je Đilas.

Epizodu sa predsjednikom Privrednog suda Blažom Jovanićem koji ih je upozorio da odustanu od blokade su zaboravili, a u posjetu još jednom pozivaju Vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića.

"Ponavljam da su nam pare ukradene, neka se vrate u PIO i neka se procesuira ko ih je ukrao", rekao je Mujo Muratović, predstavnik penzionera Rudnika boksita.

Penzioneri poručuju da će u blokadi ostati sve do ispunjenja zahtjeva iako bi dane i noći radije provodili kod kuće sa svojim porodicama.

Bonus video: