Dječija bolnica u problemima: Nedostaju anesteziolozi i oftalmolozi, odlaze pedijatri, alergolozi...

U Kliničkom centru priznaju da kubure sa kadrom, ali kažu da je na specijalističkom stažu trenutno t13 ljekara, od kojih bi neki trebalo da nastavi da radi u Institutu za bolesti djece
506 pregleda 11 komentar(a)
Dječija bolnica, Foto: Luka Zeković
Dječija bolnica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.06.2016. 19:06h

Dječija bolnica u Podgorici suočava se sa ozbiljnim problemima, jer nema dovoljno kadra.

Nedostaju prvenstveno anesteziolozi i oftalmolozi, a Dječiju bolnicu posljednjih godina napuštaju i pedijatri, alergolozi i ORL ljekari.

U posljednjih 10 godina, u Sindikatu doktora medicine kažu da je Dječiju bolnicu napustilo čak šest anesteziologa.

Predsjednica tog Sindikata Milena-Popović Samardžić kazala je televiziji "Vijesti" da školujemo kadar koji nas, na žalost, brzo napušta zbog malih plata, velikog obima posla i loših uslova rada.

U Kliničkom centru priznaju da kubure sa kadrom, ali kažu da je na specijalističkom stažu trenutno t13 ljekara, od kojih bi neki trebalo da nastavi da radi u Institutu za bolesti djece.

U Dječijoj bolnici nema anesteziologa. Majka jednog dječaka koja nije htjela pred kameru, požalila nam se da su njenom sinu zbog toga odgodili operaciju. U Sindikatu doktora medicine kažu da problemi traju godinama.

"U posljednjih 10 godina Institut za bolesti djece je napustilo po našim saznanjima šest anesteziologa, u razgovoru sa pojedinima od njih saznali smo o kojem obimu posla se tu radi, neki nisu napuštali bolnicu po 15 dana, nisu imali mogućnost odlaska na godišnji odmor, a za to nisu dobijali adekvtanu nagradu sa kojim bi mogli rjašavati egzistencijalna pitanja. Ko je za sve to odgovoran, odgovorni su direktori Kliničkog centra, ministri zdravlja, ministri finansija u kontinuitetu sve do današnjeg dana", kazala je Milena Popović-Samardžić iz Sindikata doktora medicine.

U Kliničkom centru zaposleno je ukupno dvadeset anesteziologa. 19 u Klinici za anesteziju, i samo jedna doktorka u Institutu za bolesti djece.

"I pored činjenice da je doktorka, anesteziolog, koja je zaposlena u Institutu za bolesti djece trenutno na bolovanju, operativni programi kod djece sprovode se planiranom dinamikom. Hitna stanja se zbrinjavaju odmah, a planirani zahvati se obavljaju prema prioritetima uz podršku radno angažovanog anesteziologa iz Beograda. Do povratka doktorke sa bolovanja, podršku će pružati i dva ljekara naše ustanove koja su na specijalizaciji iz oblasti anesteziologije", saopšteno je iz KCCG.

Ovi problemi se rješavaju plaćanjem ljekara sa strane.

"Oni dobijaju dnevnicu u iznosu od 75 eura, plus troškovi ishrane, plus troškovi stanovanja, plus troškovi povratne karte, što na mjesečnom nivou iznosi oko četiri hiljade eura. Ostaje nam nejasno zašto se ta sredstva ne opredjeljuju za naše ljekare, za povećanje njihovih zarada...", rekla je Popović-Samardžić.

Iz Kliničkog centra ističu da je na specijalističkom stažu trenutno trinaest ljekara, od kojih sedam za potrebe Klinike za anesteziju, i šest za Dječju bolnicu. U toku je konkurs za dodjelu još šest specijalizacija. A nisu problem samo anesteziolozi, već i oftalmolozi.

"U Institutut za bolesti djece zaposlena su dva oftalmologa, od kojih je trenutno jedan na dužem bolovanju, a drugi na godišnjem odmoru", dodali su iz KCCG.

Zbog toga je Fond zdravstva potpisao ugovor sa Specijalističkom ambulantom "BOROVIĆ", u kojoj djeca mogu obaviti preglede i druge intervencije sa uputom od izabranog doktora. Iz Sindikata još jednom ukazuju na deficit kadra i podsjećaju da je u Kliničkom centru, nedavno otpušteno više od 40 mladih ljekara.

"Naš Sindikat već neko vrijeme upozorava na odliv ljekarskog kadra u javnim zdravstvenim ustanovama, koje uskoro neće ni moći funkcionisati zbog toga, konkretno Institut za bolesti djece u posljednje tri godine napuštaju pedijatri, alergolozi, oftalmolozi, ORL ljekari...", kazala je Popović-Samardžić.

Zato iz Sindikata predlažu da se za deficitarne specijalnosti ponude posebne povoljnosti, kako bi se mladi stručnjaci motivisali da se za njih opredjeljuju.

Bonus video: