Danilović traži rezultate do četvrtka: Kotor je uhapšeni grad

Ako do četvrtka ne bude konkretnih rezultata, makar ne takvih da bi bili korisni Tužilaštvu, Danilović neće tražiti samo da se preispita odgovornost kotorskih policajaca i menadžmenta policije. Tražiće da pod lupom bude i rad Tužilaštva
61 pregleda 58 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Printscreen (YouTube)
Goran Danilović, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 06.06.2016. 18:31h

Ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović ponovio je danas da je stanje u Kotoru alrmantno, jer su oružani sukobi kriminalnih grupa nastavljeni i tokom vikenda.

Ukoliko do četvrtka ne bude konkretnih rezultata u rasvjetljavanju ovih slučajeva, Danilović je najavio da će zatražiti da se preispita odgovornost svih koji su uključeni u istragu.

Više državno tužilaštvo u Podgorici na čijem čelu je Vesna Jovićević, dostavilo je Specijalnom državnom tužilaštvu na čijem je čelu Milivoje Katnić, spise predmeta formiranih u vezi sa vatrenim obračunima u Budvi i Kotoru, ističući da pribavljeni dokazi ukazuju na sumnju da je posrijedi organizovani kriminal.

"To je učinjeno nakon što je tim državnih tužilaca Višeg državnog tužilaštva u Podgorici koji sam formirala kao rukovoditeljka, a u saradnji sa MUP-om, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, sproveo izviđajne radnje tokom kojih su pribavljeni dokazi koji ukazuju na postojanje osnova sumnje da su individualno određena lica izvršila više krivičnih djela protiv života i tijela, nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, ugrožavanja sigurnosti građana, zloupotreba službenog položaja i drugih krivičnih djela za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti, a koja djela su, kako na to ukazuju pribavljeni podaci, po ocjeni ovog Tužilaštva, rezultat organizovanog kriminala", kazala je Jovićević.

Kotor je prema ocjeni ministra Danilovića uhapšeni grad. Da to više ne bi bio, traži rezultate, i to do prve sjednice vlade u četvrtak.

"Bude li do sjednice vlade pomaka, realizuje li se nešto od saradnje tužilaštva koje je ovdje takođe vrlo važno rekao bih i presudno važno, rekao bih ukoliko od Uprave policije, dobija adekvatne i kvalitetne informacije, ja ću biti zadovoljan", istakao je Danilović.

Ako do četvrtka ne bude konkretnih rezultata, makar ne takvih da bi bili korisni Tužilaštvu, Danilović neće tražiti samo da se preispita odgovornost kotorskih policajaca i menadžmenta policije. Tražiće da pod lupom bude i rad Tužilaštva.

"Ako se vidi da je to loš dokazni materijal onda svakako moramo utvrditi našu odgovornost, ali sam siguran da će javnost medijska i svaka druga tražiti malo odgovora i od onih koji su u ovim procesima po novom zakonodavstvu vrlo važni. Ne prebacujem odgovornost ni na koga ali samo kažem bez zajedničkog rada Uprave policije i tužioca nema zajedničkog rezultata", dodao je Danilović.

Za zapušteno stanje u Kotoru koje po njegovoj ocjeni traje desetak godina odgovorna je država.

I u petak se dogodio novi vatreni obračun i to samo par sati nakon što je direktor policije Slavko Stojanović poslao posebne jedinice, kao garanciju da do novih okršaja neće doći.

"Zapustiti stanje bezbjednosti, pa rekao bih i oprganizovanog kriminala organizovanih kriminalnih grupa u jednom gradu na tom nivou pa pokušavati samo da liječite posljedice, a ne i uzroke je nemoguće. Ukoliko ljudi koji su danas na slobodi a sve se radi da imaju dokaze ne budu privedeni zakonu i pravdi ništa drugo nam nije garancija. Kotor mora prestati da bude središte obračuna između zaraćenih kriminalnih bandi", kazao je Danilović.

Dan nakon posljednjeg vatrenog okršaja u Kotoru, pres koferenciju je održao šef tamošnjeg odjeljenja bezbjednosti Igor Popović koji je kazao da policija ima kapaciteta, volje, odlučnosti i odvažnosti da riješi sve slučajeve.

Ipak, većina mafijaških obračuna i likvidacija starih i po nekoliko godina i dalje se vode kao nerasvijetljni.

Bonus video: