Dok se pregovaralo o fer izborima, zakoni su se gomilali u parlamentu

"Apsolutno sam siguran da nema dovoljno vremena za kvalitetnu raspravu", rekao je Mladen Bojanić, samostalni poslanik
73 pregleda 1 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Skupština Crne Gore, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 05.06.2016. 17:54h

Dok su predstavnici vlasti i opozicije proteklih mjeseci pregovarali o stvaranju uslova za fer izbore, u parlamentu su se gomilali brojni zakoni, izvještaji i odluke.

Na dnevnom redu tekuće sjednice je čak 70 akata, a još toliko čeka i postavlja se pitanje da li će neke bitne teme sačekati novi saziv parlamenta. U opoziciji strahuju upravo od toga.

Dugačak je spisak zakona, odluka i izvještaja o kojima poslanici treba da raspravljaju do ljetnje pauze u zasijedanju parlamenta, koje počinje 1. avgusta. Za nešto vise od 100 akata imaju manje od dva mejseca.

"Situacija jeste delikatna, nikad čini mi se ozbiljnija, makar evo u ovih osam godina od kada sam ja poslanik, i nalaze maksimalnu posvećenost i ozbiljnost", kazao je Aleksandar Damjanović (SNP).

I drugi opozicionari misle da je vremena malo, a akata puno.

"Apsolutno sam siguran da nema dovoljno vremena za kvalitetnu raspravu", rekao je Mladen Bojanić, samostalni poslanik.

Posebno zabrinjava, kaže Damjanović, to što su u skupštinskoj proceduri ostala neka izuzetno vazna akta, koja nijesu na dnevnom redu tekuće sjednice i pitanje je da li će o njima raspravljati ovaj saziv parlamenta

"Da li je to neko uradio namjerno i da li je ovaj dnevni red ishitreno opredijeljen i planiran, to neka sude građani, ali ja moram da kažem da je recimo van ovog tekućeg dnevnog reda, sa opasnošću da se o tome ne raspravlja tokom ovog mandata parlamenta, recimo izvještaj o radu sudskog savjeta, tužilačkog savjeta, o radu VDT-a, prilika da od mjerodavnih ljudi - od gospodina Katnića, gospodina Stankovića, gospođe Medenice, čujemo recimo i o famoznom sporazumu o priznanju krivice budvanske kriminalne grupe", dodao je Damjanović.

Damjanović ističe šta se još, između ostalog, nije našlo na dnevnom redu aktualnog zasjedanja, potencirajuci politički ambijent u susret parlamentarnim izborima

"Izuzetno važne izmjene medijskih zakona koje bi trebalo da definisu jedan ozbiljan medijski ambijent za fer i demokratske izbore, a sami znamo da su ti medijski zakoni navedeni i u Sporazumu o vladi izbornog povjerenja", kazao je Damjanović.

Slično misli i Bojanić. Smatra da parlamentarnoj vecini koju čine vladajuća koalicija i Pozitivna Crna Gora ide na ruku to što je vremena za raspravu sve manje i što se zakoni donose stihijski

"Potpuno mi je jasno da nova parlamentarna većina to i hoće, jer evo svjedoci smo da je već najavljena puna podrška DPS-u po svim pitanjima. Dakle jasno je da će zakrpa biti čvrsća od vreće i da je Skupština dotakla političko dno u smislu da se svašta sad može očekivati u budućih nekoliko mjeseci, jer vukući se po tom dnu bojim se da će mnogo stvari proći koje su na štetu građana Crne Gore", rekao je Bojanić.

Građani, između ostalog čekaju, šta će tačno donijeti izmjena zakona o predškolskom vaspitanju, zatim o viskom obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, Zakon o stečaju. Čekaju da čuju i konkretene izvještaje za investicije Luštica Novi, Luštica Tivat, kao i u Kumboru.

Bonus video: