Svečana sjednica Skupštine na Cetinju - razdvojeni i nakon deceniju

Bivši predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić napominje da je na sjednicu došao onaj dio opzcicije koji je značajno doprinio da dođe do nezavisnosti. Kaže i da Crna Gora više nije podijeljena na prodržavnu vlast i državnu opoziciju
4 komentar(a)
Skupština svečana sjednica, Foto: Gov.me
Skupština svečana sjednica, Foto: Gov.me
Ažurirano: 03.06.2016. 18:10h

Predstavnici izvršne, zakonodavne, sudske vlasti i diplomatskog kora našli su se danas na istoj adresi - u Vladinom domu na Cetinju gdje je održana svečana sjednica Parlamenta povodom desetogodišnjice usvajanja deklaracije o nezavisnosti.

Od opozicionih su bili samo SDP-ovi poslanici, a nije došao niko ni od novih ministara. U svom govoru novi predsjednik Skupštine Darko Pajović akcenat je stavio na one koji 2006. nijesu bili za nezavisnost Crne Gore.

"I danas, poslije deset godina, nažalost postoje politički akteri koji referendum tretiraju kao veliku istorijsku grešku. Kao iskreni patriota, ja imam potrebu, a kao nosioc visoke državne funkcije obavezu i odgovornost da pošaljem jasnu poruku da će svi njihovi napori u poništavanju nasleđa nezavisnosti Crne Gore ostati bezuspješni", rekao je Pajović.

On je imao potrebu da kaže i kako političke podjele još ugrožavaju državu i kako bi zato trebalo biti na oprezu.

"To znači da svi mi kojima je Crna Gora u srcu moramo da budemo budni, i ne smijemo da gubimo vjeru i razum, kao što i ne smijemo potcijeniti sve one koji žele da izgubimo sve ono što smo ostvarili 25. maja", kazao je Pajović.

A, decenija u životu jedne države je kratak period, kaže ambasador Slovačke u Crnoj Gori František Lipka, koji je bio na čelu Republičke referendumske komisije. Ipak smatra da će prethodnih 10 godina u crnogorskoj istoriji ostati zabilježeno kao razdoblje velikog napretka i promjena.

"Uspjeh Crne Gore najbolje se vidi kad se uporedi sa bivšim jugoslovenskim republikama. Najkasnije je stekla nezavisnost, ali za samo deset godina postala je predvodnik evropskih i evroatlantskih integracija na Zapadnom Balkanu", kaže Lipka.

To što su predstavnici građana iz Demosa, DF-a, URA i kluba nezavisnih poslanika bojkotovali današnje zasijedanje, predsjednik Vlade Milo Đukanović vidi kao pitanje demokratske kulture. On krivicu prebacuje na njih.

"Mislim da u ovih 10 godina ni država Crna Gora ni mi koji smo tada zagovarali nezavisnost nijesmo učinili ništa da bilo koga odgurnemo od Crne Gore. Treba pitanje adresirati onima koji su nosioci takvog ponašanja", rekao je Đukanović.

Bivši predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić napominje da je na sjednicu došao onaj dio opzcicije koji je značajno doprinio da dođe do nezavisnosti. Kaže i da Crna Gora više nije podijeljena na prodržavnu vlast i državnu opoziciju.

"Sad su već podjele druge, mislim da današnjim nedolazak nije vezan za ovaj datum. Nije dobro, ali bitno je da znamo značaj ovog datuma, vremenom će on postati velji dan što bih ja rekao kada svi budu tu i kada crnogorski Parlament postane stvarno mjesto srijetanja, ujedinjavanja i konsenzusa oko državnih stvari", rekao je Krivokapić.

Pajović kaže da nije dobro što ni nakon 10 godina od obnove nezavisnosti nema predstavnika značajnog dijela opzicije.

"Naš kompromis treba da bude država Crna Gora i njeni interesi".

Svečana sjednica trajala je oko pola sata.

Bonus video: