Mnogo truda je neophodno uložiti za bolji život osoba sa autizmom

Direktor Resursnog centra ''1. jun'' predlaže i osnivanje fakulteta na kome bi se školovali stručnjaci za rad sa djecom koja imaju autizam ili da im se omoguće stipendije za školovanje van Crne Gore
2 komentar(a)
autizam, Foto: Screenshot (YouTube)
autizam, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 02.06.2016. 17:51h

U Resursnom centru 1. jun kažu da u posljednjih nekoliko godina imaju povećan broj djece koja imaju autizam. Ipak, koliko je takvih osoba u Crnoj Gori još se ne zna. Direktor centra kaže da se nekada na 10 hiljada rađalo jedno dijete sa autizmom.

"Sada na 68 zdravo rođene djece imamo jednu osobu sa autizmom. Imamo 50-oro djece iz Podgorice koji imaju rješenje da su djeca sa autizmom, međutim ono što me brine jeste da mi ne znamo tačan broj u CG i bojim se da je mnogo veći broj djece koja nijesu registrovana", rekao je Željko Đuranović, direktor Resursnog centra.

Da se u crnogorskom društvu i dalje prikrivaju osobe sa autizmom, ističe poslanik Emilo Labudović, čija je partija kroz zakonske izmjene inicirala osnivanje Centra za autizam. Zato apeluje na sve koji se bave ovom problematikom da reaguju.

"Da izvrše javni pritisak na mjesne zajednice, Ministarstvo rada i socijalnog staranja i sve one institucije koje su involvirane u ovu priču da ako ništa drugo makar dođemo do preciznog podatka koje su osobe, koliko ih ima, koje su vrste njihovih oboljenja i kakav je što je najvažnije njihov socijalni status", kazao je Labudović.

Roditelji djece sa autizmom ističu da su od Ministarstva prosvjete ipak dobili neke brojke.

"Trenutno je 157 dece sa slušnim i smetnjama govora, a prema MEISU – elektronski dnevnici koje prate vrtiće i škole, tu je angažovano tu postoji problem kod 254 djece", kazala je Milica Miličić iz NVU "Staze".

Akcentovan je tokom rasprave i nedostatak defektologa i logopeda koji bi radili sa djecom. Kao dobro rješenje vide i asistente u nastavi.

"Moj sin je u četvrtom razredu i primjećujem ogromnu razliku, i to je jedan program kojim treba da se bavimo jer sistem finansijske podrške asistenata nije dovoljno obezbijeđen", dodala je Miličić.

Direktor Resursnog centra ''1. jun'' predlaže i osnivanje fakulteta na kome bi se školovali stručnjaci za rad sa djecom koja imaju autizam ili da im se omoguće stipendije za školovanje van Crne Gore.

"Ne samo kad je u pitanju Resursni centri, nego za inkluzivno obrazovanje, vama trebaju defektolozi, vama trebaju stručnjaci. Mi ih nažalost nemamo", kazao je Đuranović.

Nade svi polažu u osnivanje Nacionalnog centra za osobe sa autizmom.

"Zvanična Crna Gora još nije svjesna problema kada je riječ o ovom pitanju, ovo je epidemija. Ne možemo da čekamo drugi slučaj Ognjenov, pokoj mu duši, plemenitoj dječjoj, pa da se opet društvo pokrene i da se opet zamislimo nad ovim problemom", rekao je poslanik DF-a Emilo Labudović.

Bendžamin Perks iz Unicef kancelarije u Crnoj Gori kazao je da se roditeljima mora dati dovoljno znanja i informacija kako bi mogli dugoročno da pomognu svom djetetu posebno u najranijoj fazi života kada se dešava rana intervencija. Perks je dodao da roditeljima treba omogućiti svu vrstu psihološke i socijalne podrške koja im je neophodna.

A, u cijeloj priči veoma je važna je i finansijska podrška, kojom će se između ostalog baviti u fondaciji ''Ognjen Rakočević''.

"Taj finansijski momenat je možda najveći problem zato što sve to treba objediniti i treba to sve izdržati i porodica i društvo", rekla je Valentina Rakočević, majka Ognjena Rakočevića.

Okrugli sto ''Za bolju budućnost osoba sa autizmom'' organizovala je Nevladina organizacija ''Naše sunce''.

Bonus video: