Puši se i u bolnicama, Vlada najavljuje novi zakon za 2017.

Iako se ni aktuelni Zakon o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda ne poštuje , iz Vlade za narednu godinu najavljuju novi zakon. On bi navodno omogucio da imamo više prostora bez duvanskog dima
0 komentar(a)
cigarete, pušenje, Foto: Boris Pejović
cigarete, pušenje, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 31.05.2016. 17:26h

U podgoričkim kafićima možete pušiti gdje god i koliko hoćete. Sve u skladu sa propisima, jer ugostitelji za to plaćaju državi, euro po metru kvadratnom.

"Kod nas je dozvoljeno pušenje, kao i u svim kafićima u gradu, jer plaćamo taksu Poreskoj upravi", kaže za TV Vijesti konobar Ratko Živković.

Javna je tajna međutim da se pusi u javnim institucijama , pa cak i bolnicama i domovima zdravlja.

Nadležni upozoravaju da je važeći Zakon o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda zreo za promjenu. Novi Zakon stiže naredne godine.

"2017. mi očekujemo da će doći do promjena", kaže za TV Vijesti Agima Ljaljević.

"Nastojaće se napraviti progres u postavljanju ograničenja koja teže povećanju prostora bez duvanskog dima", smatra Mitra Đurišić iz Ministarstva zdravlja.

Iz Ministarstva zdravlja ne iznose više detalja, a za lošu primjenu pozitivnog zakona lopticu prebacuju u dvorište Uprave za inspekcijske poslove. Imajući u vidu iskustvo iz prethodnih godina, država nije imala većih uspjeha u zaštiti građana od duvanskog dima.

"Zakon o ograničenju upotrebe duvanskih proizvoda kao što znate ne implementira se po svim odredbama, ne implementira se u onom dijelu koji se odnosi na korišćenje duvanskih proizvoda u javnim prostorima. Mi želimo da istaknemo da su naša djeca konstantno izložena uticaju pasivnog pušenja", kaže Ljaljević.

A podaci sa terena opominju.

"Mi danas imamo 31 odsto populacije koja konzumira duvanske proizvode REZ u posljednjem periodu samo zapazili da se udvostručio broj dječaka petnaestogodišnjaka koji konzumiraju duvanske proizvode", kaže Ljaljević.

Sve to, biće težak zadatak za državne organe, pogotovo jer su cigarete i dalje lako dostupne i na kraju, relativno jeftine.

Bonus video: