Droga je zlo, vremena za čekanje nema: Stanje je alarmantno

Saša Mijović iz nevleadine organizacije 4Life, koji je i član te Komisije, upozorava da se sve mlađe osobe javljaju za pomoć, dodajući da je danas korisnike droga sve teže prepoznati. Ključni zahtjevi NVO sektora i dalje su na čekanju, a iz Ministarstva zdravlja, nemaju konkretne odgovore
76 pregleda 7 komentar(a)
Drogiranje, Foto: Shutterstock
Drogiranje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2016. 18:27h

Dan uoči prve sjednice novoformirane Komisije za droge, član te Komisije iz redova NVO sektora Saša Mijović, upozorava da vremena za čekanje nema.

"Na žurci, njih je bilo 50, 35 je kaže koristilo marihuanu".

Dugo čekana Komisija za droge, koja bi trebalo da se snažnije uhvati u koštac sa narkomanijom, sjutra počinje sa radom. Uoči prve sjednice te Komisije, iz NVO sektora upozoravaju da je stanje alarmantno.

Saša Mijović iz nevleadine organizacije 4Life, koji je i član te Komisije, upozorava da se sve mlađe osobe javljaju za pomoć, dodajući da je danas korisnike droga sve teže prepoznati. Ključni zahtjevi NVO sektora i dalje su na čekanju, a iz Ministarstva zdravlja, nemaju konkretne odgovore.

Droga je zlo, po ko zna koji put ponavljaju iz NVO sektora. I podsjećaju da, nažalost, uništava porodice i odnosi živote.

"Umrlo nam je dijete od 17 godina prije mjesec dana od prekomjerne doze upotrebe droge, znate li to? Od 17 godina. Šta da vam pričam dalje", kazao je Mijović.

Mijović kaže da ih zabrinjava to što se sve mlađe osobe javljaju za pomoć.

"Dijete od 14 godina mi je reklo da od njih 90 učenika, 40-50 je probalo marihuanu, osmi razred, deveti... Na žurci, njih je bilo 50, 35 je kaže koristilo marihuanu, je li to alarmantno, osmi, deveti razred, ja smatram da je alarmantno.

Zato iz NVO sektora traže hitnu reakciju države. Dan uoči prve sjednice tek formirane Komisije za droge, podjećaju na nekoliko ključnih zahtjeva. Dakle, da tretman u ustanovi na Kakarickoj gori bude besplatan, zatim da država plaća postojeće servise pomoći zavisnicima, kao i da se poboljšaju kapaciteti metadonskih centara.

"Smatram da je to nešto što se vrlo lako može uraditi, samo treba da postoji dobra volja. Svakako da ćemo mi i dalje biti uporni i insistirati na svojim zahtjevima", objašnjava Mijović.

Na konkretna pitanja upućena Ministarstvu zdravlja, da li će prihvatiti ove zahtjeve NVO sektora, stigao je ovakav odgovor.

"Troškovi liječenja u zdravstvenom sistemu za sve osobe koje imaju teškoće zbog bolesti zavisnosti, a koji zatraže pomoć, pokriveni su iz državnog budžeta i besplatni su za pacijente. Centri za mentalno zdravlje, kao i Savjetovališta za mlade, pružaju potrebne usluge u našem sistemu zdravstva, a dostupne su i usluge liječenja u bolničkim uslovima i hitne intervencije u slučajevima predoziranja drogama. Dostupne su i usluge tretmana tzv. supstitucije metadonom, koje pacijenti ne plaćaju. Nakon liječenja u zdravstvenom sistemu, pacijent nastavlja tretman rehabilitacije i resocijalizacije u sistemu socijalnog staranja", saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ipak, država se nedovoljno stara, tvrde iz NVO sektora.

"Najviše odgovornosti leži na samom Odjeljenju za droge, odnosno Ministarstvu zdravlja, koje od samog osnivanja ne vrši funkciju zbog koje je osnovano i to je ono što je najslabija karika u borbi protiv droge", rekao je Mijović.

U NVO sektoru imaju niz zamjerki na račun sastava nove Komisije za droge, jer nema predstavnika Instituta za javno zdravlje, Doma zdravlja, Ministarstava prosvjete i rada i socijalnog staranja i policije.

A, Mijović napominje da ih zabrinjava što je korisnike droga sve teže prepoznati.

"Uporedo koriste i te sintetičke droge, kao što su Spid, Ekstazi i MDM, ponavljam MDM, to je nešto što je trend. Vi ne možete da prepoznate kako on izgleda, on socijalno nije upadljiv, on ide u školu", objašnjava Mijović.

Kao i uvijek, ključna je uloga porodice.

"Mora se razgovarati, ohrabrivati, čuti dijete, što ga tišti, što ga muči, pomoći mu, uvažiti ga...", rekao je Mijović.

Registar zavisnika i dalje ne postoji. A prema procjenama, u Crnoj Gori je na drogama više od deset hiljada ljudi.

Bonus video: