Pajović ne može da računa na opozicione glasove

Iz Građanskog pokreta URA poručuju da se predlogom Pajovića na mjesto šefa parlamenta potvrđuje, kako kažu, politička korupcija s početka godine
34 komentar(a)
Darko Pajović, Foto: Luka Zeković
Darko Pajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.05.2016. 18:09h

Nakon što je prije desetak dana smijenjen dotadašnji predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić, tijesna parlamentarna kombinatorika se nastavlja.

Za sada je jasno da predloženi novi šef parlamenta, Darko Pajović iz Pozitivne Crne Gore ne može da računa na opozicione glasove.

Zbog situacije u kojoj u našem parlamentu vlast podržava opozicionu partiju, a prethodno ona podržava Vladu, iz dijela opozicije u pitanje dovode i poziciju potpredsjednika parlamenta iz vladajuće DPS.

Iz Građanskog pokreta URA poručuju da se predlogom Pajovića na mjesto šefa parlamenta potvrđuje, kako kažu, politička korupcija s početka godine.

Dva dana uoči sjednice na kojoj će se birati novi predsjednik parlamenta, iz opozicije poručuju da kandidat Poziivne Crne Gore i lider te partije Darko Pajović neće imati njihovu podršku.

"Nama nije bio ponuđen predlog da potpišem, a i da je bio, ne bismo potpisali i nećemo glasati za gospodina Pajovića za predsjednika parlamenta, iz čisto principijelnih stvari", istakao je Srđan Milić, predsjednik SNP.

Pajovića je predložilo 13 poslanika. Osim njegovih partijskih kolega, kandidaturu su potpisali i iz redova DPS-a, Socijaldemokrata kao i manjinskih Bosnjačke, HGI I Force.

U URI to ovako doživljavaju:

"Izbor novog šefa parlamenta, pod znacima navoda, po nama predstavlja finale političke korupcije koja je rezultirala izglasavanjem povjerenja Vladi 27. januara 2016., i sada vidimo zašto su poslanici Pozitivne tada izglasali povjerenje Vladi, jer mi sada imamo predlog za izbor novog šefa parlamenta i u najavi izbor novog potpredsjednika Vlade, sve to nema nikakve veze sa Vladom izbornog povjerenja i sporazumom o slobodnim i fer izborima u Crnoj Gori", kazao je Miloš Konatar, poslanik GP URA.

Milić kaže kako se u novim političkim okolnostima očekivalo da predsjeednik parlamenta Ranko Krivokapic podnese ostavku, ali i da je nakon njegove smjene, upitna i pozicija potpredsjednika iz redova DPS-a Milutina Simovića

"U čitavom kompleksu svega toga, vidjevši način kako su se prekombinacije uradile i u Vladi izbornog povjerenja, a naročito u parlamentu, bilo je za očekivati da oni predlože svog kandidata i s obzirom da se radi o kandidatu kojeg je podržao DPS i ostale partije, jasno je da ne želimo podržati gospodina Pajovića", dodao je Milić.

Stav SDP-a i Demosa o Pajoviću Televizija "Vijesti" danas nije uspjela da dobije.

Njihovi partneri u političkim pregovorima vjeruju da je lako prepoznati da je izbor novog šefa parlamenta stvar drugog političkog dogovora između DPS i Pozitivne Crne Gore.

"Ja očekujem i prilično sam siguran, da ni ostale kolege iz opozicije u Skupštini u srijedu neće podržati izbor kandidata DPS, mogu tako reći, za predsjednika Skupštine", kazao je Konatar.

Da bi bio izabran, za novog šefa parlamenta treba da glasa najmanje 41 poslanik.

Da Pajović nema podršku kompletne vladajuće većine nagovijestili su iz Liberalne partije. Oni smatraju da novi predsjednik Skupštine treba da bude jedan od inicijatora razrješenja bivšeg predsjednika ili jedan od 36 poslanika vladajuće koalicije.

Eventualni nedostatak podrške, Pajović bi mogao da nadomjesti popunom novih poslanika, nakon odlaska Raška Konjevića i Gorana Danilovića u Vladu izbornog povjerenja.

Bonus video: