Dan djeteta obilježen zasijedanjem Dječjeg parlamenta

Devetoj sjednici Dječjeg parlamenta, kojom se svake godine obilježava usvajanje Konvencije UN-a o pravima djeteta, prisustvovali su ministri Nikola Janović, Pavle Radulović, Suzana Pribilović i Aleksandar Bogdanović, i ombudsman Šućko Baković
125 pregleda 0 komentar(a)
Dječji parlament, Foto: Skupština Crne Gore
Dječji parlament, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 19.11.2018. 18:09h

Brige malih ljudi su male, a brige velikih, pogađajte, velike.

Ovako su iz kabineta predsjednika Vlade pozdravili mlade parlamentarce na devetoj sjednici Dječjeg parlamenta. Da naše srednjoškolce i osnovce ipak muče velike brige, pokazali su pitanjima koja su pripremili za predstavnike izvršne vlasti. Obrazovanje je i ove godine bilo glavna tema.

"U Ustavu Crne Gore piše da je osnovno obrazovanje besplatno i obavezno za sve. Mislim da imamo različito razumijevanje termina 'besplatno', pa vas molim da nam objasnite šta tačno besplatno obrazovanje podrazumijeva? Da li to znači da udžbenici nisu dio obrazovanja", pitala je Tijana iz Kolašina.

"Učenicima osnovnih škola školske 2018/19. godine, podijeljena su 6.903 nova kompleta udžbenika, što je za 1.398 više nego za prethodnu godinu", kazala je Arijana Nikolić Vučinić iz Ministarstva prosvjete.

"Mi učenici smatramo da se sistem devetogodišnjeg obrazovanja nije pokazao baš najboljim, te se pitamo da li postoji mogućnost povratka na osmogodišnji program", kazala je Sofija iz Podgorice.

"Procjena naših stručnih službi jeste da je to pravilan pristup", kazala je Nikolić Vučinić.

Razvoj sjevera bio je druga važna tema za osnovce i srednjoškolce.

Lazar iz Pljevalja pitao je šta konkretno Ministarstvo ekonomije preduzima u cilju ravnomjernog razvoja svih regija u Crnoj Gori.

"Pokušali smo povezivati privrednike iz svih regiona Crne Gore, sa namjerom da se proizvođači iz sjevernog regiona udruže sa privrednicima iz ostala dva regiona, da se poljoprivredni proizvodi sa sjevera nude gostima u hotelima u središnjem i primorskom regionu". rekao je Radosav Babić iz Ministarstva ekonomije.

Jovana iz Šavnika pitala je "šta činite da pomognete i zadržite mlade poljoprivrednike na svojim gazdinstvima?"

"Saradnja sa međunarodnim partnerima, EU, Svjetskom bankom. Uključivanje svih aktera uključujući i mlade kako bi im omogućili da nastave rad i nadogradnju svojih domaćinstava", kazao je Momčilo Blagojević iz Ministarstva poljoprivrede.

Djeca su pitala i ovo:

"Koliko na sjeveru Crne Gore ima vrtića? Ili nama vrtići ne trebaju jer ih paze roditelji koji ne mogu da nađu zaposenje? Koliko u tim gradovima ima pozorišta, bioskopa, koliko je važnih kulturnih događaja, omladinskih centara", interesovalo je Isidoru iz Mojkovca.

Devetoj sjednici Dječjeg parlamenta, kojom se svake godine obilježava usvajanje Konvencije UN-a o pravima djeteta, prisustvovali su ministri Nikola Janović, Pavle Radulović, Suzana Pribilović i Aleksandar Bogdanović, i ombudsman Šućko Baković.

Galerija

Bonus video: