MUP-u podnijeta inicijativa za formiranje internet baza podataka nestalih

"Baza nestalih lica se redovno ažurira i za nestalim licima se preduzimaju mjere traganja bez odlaganja, dakle po prijavi policiji da je lice nestalo. Traganje za nestalim licima nikad ne zastarijeva"
303 pregleda 0 komentar(a)
Uprava policije, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Uprava policije, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 28.05.2016. 18:13h

Od početka 2010. godine do danas u Crnoj Gori prijavljen je nestanak 1.046 osoba, među kojima je bilo 278 maloljetnika. Svi osim, Danilovgrađanke Nikoline Ljiljanić i Ognjena Rakočevića iz Podgorice, koji su pronađeni mrtvi, vraćeni su kući. I pored toga, ovih dana Ministarstvu unutrašnjih poslova podnijeta je inicijativa da se formira internet baza podataka nestalih kako bi i građani imali priliku da učestvuju u potrazi.

Od početka prošle godine do danas prijavljen je nestanak 19 maloljetnika.

Službenica Uprave policije Kristina Vlahović rekla je za TV Vijesti da je pronađeno 18, od 19 nestalih, te da za jedno maloljetno lice imaju informaciju gdje se nalazi.

"Naime dijete je sa majkom u jednoj stranoj državi čiji je majka državljanin. Sva maloljetna lica, osim dva lica čija su beživotna tijela pronađena, a čiji je nestanak prijavljen policiji, policijski službenici su pronašli, i vratili ih roditeljima ili starateljima. Dakle od ukupnog broja nestalih maloljetnih lica u periodu od šest i po godina, sva lica su pronađena živa, osim dva lica za koja je preliminarnim nalazima obdukcije utvrđeno da je smrt kod njih nastupila utopljenjem", rekla je Vlahović.

A veliki broj nestalih razlog je što je Marko Begović, jedan od članova grupe koja je bila uključena u danonoćnu potragu za dječakom Ognjenom Rakočevićem podnio inicijativu MUP-u za formiranje baze podataka nestalih.

Iz policije ističu da preduzimaju sve nakon što dobiju prijavu o nestanku neke osobe i da imaju svoju bazu nestalih.

"Baza nestalih lica se redovno ažurira i za nestalim licima se preduzimaju mjere traganja bez odlaganja, dakle po prijavi policiji da je lice nestalo. Traganje za nestalim licima nikad ne zastarijeva. U traganju za nestalim licima se, nakon izvjesnog vremena, ukoliko se lica ne pronađu ili sama pojave, nakon lokalnih i nacionalnih, raspisuju i međunarodne Interpolove potjernice za nestalim licima putem NCB Interpol Podgorica. Dakle, policija u traganju za nestalim licima, u slučajevima koji su opisani, razmjenjuje i podatke sa drugim državama koristeći Intrepolove servise i baze podataka", rekla je Vlahović.

Begović ističe da jedna verzija baze podataka nestalih osoba treba da bude dostupna svima kako bi i građani, poput potrage za nestalim dječakom Ognjenom Rakočevićem, mogli da pruže svoju pomoć.

"Definitivno neophodno je da znamo koji je broj nestalih, uzrastna kategorija, možda okolnosti pod kojima su nestali da bi i građani mogli da se uključe. Definitivno je neopodna i edukacija građana", rekao je Begović

Nestanak Ognjena Rakočevića ujedinio je građane Crne Gore. Za njim se danonoćno tragalo 13 dana, a na kraju tijelo djeteta pronađeno je na ušću Morače u Skadarsko jezero. Obdukcijom je utvrđeno da se dječak utopio. Građani su tragajući za njim položili test humanosti zbog čega je u toku potpisivanje peticije da jedna od ulica Podgorice nosi dječakovo ime.

Bonus video: