Bošković: Zbog tenederskih procedura kasni izgradnja 4 vrtića u Podgorici

Od septembra će mališani koji budu upisani u podgoričke vrtiće Đina Vrbica i Ljubica Popović boraviti u manjim grupama i novim prostorijama
1 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Predrag Bošković, Foto: Gov.me
Ažurirano: 27.05.2016. 17:46h

Od septembra će mališani koji budu upisani u podgoričke vrtiće Đina Vrbica i Ljubica Popović boraviti u manjim grupama i novim prostorijama, najavljuje za našu televiziju ministar prosvjete Predrag Bošković.

Kaže da je prostore obezbijedio Glavni grad te da bi tokom ljeta trebalo da budu završeni radovi na osposobljavanju objekata za boravak djece. Prvi čovjek prosvjete kaže da zbog tenederskih procedura kasni izgradnja 4 vrtića u Glavnom gradu, ali i smatra da će 1 objekat biti gotov do kraja godine.

Previše djece, neadekvatne prostorije, spavanje na dušecima i malo toaleta - ključni su problemi koje je u posljednjem izvještaju o stanju u podgoričkim vrtićima istakao zamjenik ombudsmana Siniša Bjeković. Prvi čovjek prosvjete Predrag Bošković svjestan je svih zamjerki.

“Taj izvještaj nam je pokazao ono što smo znali u suštini da su podgorički vrtići odnosno da je sadašnja infrastruktura nedovoljna za ono što su potrebe za predškolsko obrazovanje u Podgorici“ kazao je Bošković.

Uz svu prebukiranost, kaže Bošković, u podgoričkim vrtićima nije upisan dovoljan broj mališana. Kako bi svima izašli u susret obećava da će stanje značajno biti bolje već od septembra. Najavljuje da će tokom ljeta za potrebe podgoričkih vrtića Đina Vrbica i Ljubica Popović Glavni grad obezbijediti nekoliko objekata, koji će biti osposobljeni za boravak djece.

“ Ja se nadam da ćemo od početka naredne školske godine imati nove kapacitete jer to ne iziskuje mnogo procedura i to se može završiti preko ljeta. Mi to već dugo vremena planiramo i imamo opredijeljene prostore od strane Glavnog grada i samo treba da se obave ti građevinski radovi koji nisu tako intenzivni kao što je nova gradnja“ saopštio je Bošković.

U ovom trenutku nije poznato za koliko će se mališana rasteretiti grupe. Podsjetimo da je u Izvještaju zamjenik ombudsmana konstatovao da u pojedinim grupama boravi i do 10 puta više djece nego što to zakon predviđa. U Glavnom gradu trenutno se grade 4 vrtića od novca iz kredita Svjetske banke. Jedan objekat bi, kaže Bošković, trebalo da bude gotov do kraja ove godine.

“3 su u proceduri, nažolost ne zavisi samo od Ministarstva prosvjete jer ih ne gradimo mi, nego od tenderskih procedura drugih djelova administracije. Nadam se da će se i taj postupak ubrzati i da ćemo do kraja 2017. imati 4 nova vrtica u Podgorici“ ističe Bošković.

Na pitanje kako komentariše to što prema analizama UNICEF-a Crna Gora za predškolsko obrazovanje u odnosu na stopu BDP-a izdvaja 10 posto manje od zemalja regiona, a čak 20 od zemalja Evropske unije Bošković kaže da će ulaganja povećavati u narednom periodu.

“ Strategija predškolskog obrazovanja ukazala na to da će se izdvajanja za predškolsko obrazovanje značajno povećati. Već su se povećala u odnosu na prošlu godinu i taj trend će se nastaviti“ zaključio je Bošković.

Do nove školske godine Bošković očekuje primjenu dopuna zakona o predškolskom obrazovanju koje predviđaju da roditelji posebno plaćaju hranu a posebno boravak djece. To će, kaže on, poboljšati uslove u kojima najmlađi borave, ali i olakšati rad vaspitačima.

Bonus video: