"POSTALI SMO RAVNODUŠNI VREMENOM"

KANA: Razočarani ćutanjem nadležnih institucija

Iz Uprave za inspekcijske poslove poručuju da će, ukoliko Glavni grad ne poništi građevinsku dozvolu, podnijeti tužbu Upravnom sudu
103 pregleda 9 komentar(a)
Soliter Hotel Podgorica, Foto: TV Vijesti screenshot
Soliter Hotel Podgorica, Foto: TV Vijesti screenshot
Ažurirano: 26.05.2016. 17:59h

Soliter pored hotela Podgorica raste, a državni organi ne reaguju, rezultat je polugodišnje borbe za zaštitu hotela. U grupi arhitekata KANA, čiji su se članovi pobunili protiv gradnje solitera od 12 spratova Normal company, razočarani su ćutanjem nadležnih institucija.

Poručuju da će nastaviti da se bore za zaštitu hotela kao vrijednog djela čuvene arhitektice Svetlane Kane Radević. A iz Uprave za inspekcijske poslove poručuju da će, ukoliko Glavni grad ne poništi građevinsku dozvolu, podnijeti tužbu Upravnom sudu.

Priča o zaštiti hotela Podgorica skoro je utihnula. A sporni soliter koji se gradi tik do hotela, sve je veći.

"Jako je teško pričati o tome, s obzirom da evo kao što vidimo počinje da se radi sedmi sprat objekta REZ Sada već ne znam kakve će biti posljedice svega toga" kazala je Ružica Draganić iz grupe KANA.

Za zaštitu hotela Podgorica i protiv gradnje solitera, u grupi KANA zalažu se skoro pola godine. Ali bez rezultata.

"Mi smo bili dosta optimistični u početku, s obzirom da smo tražili da se zaštiti kao kulturno dobro, pa smo tu očekivali od Uprave za zaštitu kulturnih dobara će da reaguje na vrijeme, oni su međutim ćutali prva tri mjeseca, zatim od Ministarstva za održivi razvoj očekivali smo bolju reakciju kakva se bila i najavila na samom početku naše inicijative, tako da nismo ovo očekivali" objasnila je Draganić.

Urbanistička inspekcija reagovala je u martu po prijavi Inženjerske komore. Tada su zatražili od Glavnog grada da poništi građevinsku dozvolu za soliter.

"Inspektor za urbanizam je u skladu sa svojim ovlašćenjima utvrdio određene nepravilnosti kod izdavanja građevinske dozvole, i konkretno preduzeo radnju i mjeru koja mu je propisana zakonom, a to je predlog za poništaj građevinske dozvole, jer je utvrdio da tehnička dokumentacija, odnosno glavni projekat arhitekture za izgradnju objekta u zoni rekreativno kulturni centar na obali Morače južni dio, nije urađen, donesen u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima i ovim planskim dokumentom" saopštila je Biljana Jakić, pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove.

Predlog za poništenje građevinske dozvole poslali su podgoričkom Sekretarijatu za planiranje i uređenje prostora, koji je to odbio. Potom je inspekcija izjavila žalbu drugostepenom organu, to jest Glavnom administratoru Glavnog rada. Od njega čekaju odgovor, a ako bude negativan, slijedi tužba Upravnom sudu.

"Glavni administrator može da usvoji žalbu ili da je odbije, + u slučaju da je odbije, mi ćemo preduzeti, iskoristiti dalja pravna sredstva, podnijeti tužbu Upravnom sudu za preispitivanje ovog akta koji osporavamo" dodala je Jakić.

U Upravi za inspekcijske poslove napominju da su uradili sve što je u njihovoj nadležnosti. Radovi nisu stopirani jer je građevinska inspekcija utvrdila da se odvijaju u skladu sa građevinskom dozvolom, koja je i dalje važeća, iako je u postupku osporavanja. A za grupu KANA sporno je što državne institucije ne rade u interesu države.

Dokazali su nam da sve funkcioniše kako funkcioniše. Kako funkcioniše? Pa nikako. Ko je za vas najodgovorniji u čitavoj ovoj priči? Pa to je teško reći, sa jedne strane imamo Ministarstvo održivog razvoja, sa druge strane Upravu za zaštitu kulturnih dobara, imamo Glavni grad, Sekretarijat za urbanizam, znači sve je to priča od ko zna kada i ko zna šta sve vuče za sobom ustvari" kazala je Draganić.

Da li je ovo zaštita javnog ili privatnih interesa, pravo je pitanje. Pitanje je i kako se osjećaju mladi koji pokušaju da se bore za zaštitu javnog interesa.

"Pošto vidimo gdje smo i vidimo kako reaguju institucije na sve ovo, prosto nekako čovjek postane ravnodušan vremenom, kao i na sve u državi" zaključila je Draganić.

Preporučujemo za Vas