"Crna Gora da smanji nivo javnog deficita i duga, pruži podršku lokalnim preduzećima..."

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johannes Han , kazao je da je glavni cilj strategije proširenja EU jačanje ekonomskog i socijalnog razvoja u svim partnerskim zemljama
56 pregleda 0 komentar(a)
Johanes Han, Foto: Savo Prelević
Johanes Han, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.05.2016. 11:57h

Zemlje zapadnog Balkana i Turska obavezale su se da će nastaviti ekonomske i socijalne reforme u cilju jačanja makroekonomske stabilnosti i snaženja konkurentnosti i rasta, saopšteno je na ministarskom dijalogu sa Evropskom unijom (EU) u Briselu.

U zaključcima usvojenim na sastanku, postignut je dogovor o preporukama za svih sedam partnerskih zemalja koje su u procesu proširenja, s akcentom na strukturnim reformama.

Komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johannes Han , kazao je da je glavni cilj strategije proširenja EU jačanje ekonomskog i socijalnog razvoja u svim partnerskim zemljama.

„U raspravi smo zajedno definisali kako sprovesti ekonomske reforme o kojima je postignut dogovor sa EU. Zadovoljstvo mi je što su sve zemlje kandidati pokazale posvećenost ovom procesu, uključujući i veću predanost strukturnim i socijalnim reformama“, rekao je Han.

Iz Delegacije EU u Crnoj Gori saopšteno je da se smjernice koje su zajednički usvojene temelje na Programima ekonomskih reformi (PER), koje nacionalne administracije pripremaju na godišnjoj osnovi i dostavljaju EU krajem januara.

„Ovim programima pokriva se trogodišnji period. Njima su obuhvaćeni makroekonomski i fiskalni okvir, kao i prioritetne strukturne reforme za podsticanje rasta i konkurentnosti“, navodi se u saopštenju.

Te strukturne reforme obuhvataju, između ostalog, liberalizaciju tržišta energije, prevoza i telekomunikacija, rješavanje visokih stopa nezaposlenosti, povećanje kvaliteta obrazovnog sistema, poboljšanje poslovnog okruženja i privlačenje investicija.

„Cilj ovih aktivnosti je da se pomogne zemljama u procesu pristupanja EU da ojačaju ekonomski i socijalni razvoj i da im se pruži podrška u postepenom ispunjavanju ekonomskih kriterijuma za pristupanje“, dodaje se u saopštenju.

Dogovorene preporuke za Crnu Goru uključuju smanjivanje nivoa javnog deficita i duga, zatim pružanje podršku razvoju lokalnih preduzeća kroz razvoj tržišta konsultantskih usluga i jačanje kreditne podrške banaka, naročito kroz rješavanje loših kredita.

„Takođe je postignut zajednički dogovor da se nastavi sa punim otvaranjem željezničkog i energetskog tržišta. Zbog visoke stope nezaposlenosti u zemlji, Crna Gora je prihvatila da usvoji mjere kojima će podstaći ljude da uđu na tržište rada i razviju vještine koje odgovaraju potrebama lokalnih preduzeća“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: