Lacmanović: Nezakonito postavljene kamere u Kotoru nisu u nadležnosti Agencije

U cirkularnom pismu opštine su obavijestili da uklone kamere koje nađu na javnim površinama a ne znaju ko ih je postavio. Ako se, kaže, zna ko njima rukuje a osim privatne snima i javnu površinu, onda da o tome obavijeste Agenciju
170 pregleda 0 komentar(a)
Radenko Lacmanović, Foto: TV Vijesti
Radenko Lacmanović, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 25.05.2016. 18:15h

Agencija za zaštitu ličnih podataka nije bila u mogućnosti da reaguje u slučaju nezakonito postavljenih kamera u Kotoru jer to nije predviđeno zakonom, rekao je na skupštinskom odboru za ljudska prava član Savjeta Agencije Radenko Lacmanović. On je poslanicima poručio i da bi u svim opštinama Komunalne policije trebalo da uklanjaju sve kamere koje snimaju javnu površinu a ne zna se ko njima upravlja.

Lacmanović je prihvatio inicijativu poslanika SDP-a da Agencija utvrdi na koji način se čuvaju podaci u rožajskom Zavodu za zapošljavanje, zbog čijeg navodnog nestanka, dio majki iz tog grada danima protestuju jer ne mogu da ostvare pravo na doživotnu nadoknadu.

Više od Izvještaja o radu za prošlu godinu, članove Odbora za ljudska prava interesovalo je šta je Agencije za zaštitu ličnih podataka preduzela povodom posljednjih dešavanja u Kotoru. Konkretno, radi se o nezakonitom postavljanju kamera u Kotoru iza kojih, kako se sumnja, stoje tamošnji kriminalni klanovi.

„Niti je Agencija dala saglasnost za kamere niti je Agencija bila u mogućnosti da reaguje jer jednostavno u tim slučajevima odredbe zakona ne prepoznaju našu nadležnost", kazao je Radensko Lacmanović, član Savjeta Agencije.

A ono što su mogli učinili su, kaže Lacmanović. U cirkularnom pismu opštine su obavijestili da uklone kamere koje nađu na javnim površinama a ne znaju ko ih je postavio. Ako se, kaže, zna ko njima rukuje a osim privatne snima i javnu površinu, onda da o tome obavijeste Agenciju.

„To može i jeste nadležnost Komunalne policije." objasnio je Lacmanović.

„ Organizovane kriminalne grupe, kriminalci i mafija nadziru država umjesto da država nadzire njih. To je šamar Crnoj Gori. Da je Komunalna policija nadležna za to, to je po meni neprihvatljivo" istakao je Zoran Miljanić, poslanik Demos-a.

„ Mislimo da Agencija mora da ima aktivnu ulogu u tome da zaista ovaj skandal neviđenih razmjera učini podigne ga u javnosti kako se takve stvari ne bi dešavale" kazao je Dritan Abazović.

Nije problem u tome ko će ukloniti kameru nego je problem u tome ko će izvršiti kontrolu mjesta gdje su pohranjeni snimci i ono što je tim kamerama zabilježeno. Agencija ne može bez saradnje sa drugima to da radi ako se podaci pohranjuju u kućama, stanovima.." kazao je Lacmanović.

Poslanik SDP-a Izet Bralić zamolio je članove Savjeta Agencije da provjere gdje je nestala dokumentacija iz Zavoda za zapošljavanje u Rožajama zbog čega stotinjak majki sa sjevera ne mogu da ostvare pravo na doživotnu naknadu za troje i više djece.

„Čuvanje ličnih podataka je bila obaveza Zavoda za zapošljavanje, međutim tamo ne postoji dokumentacija i mislim da postoji obaveza da se Agencija uključi u problem" kazao je Izet Bralić iz SDP-a.

„ Da će Agencija sigurno u narednom periodu a po Vašoj inicijativi postupiti, da ćemo morati da izvršimo nadzor kod zavoda za zapošljavanje da utvrdimo na koji način se čuvaju ti podaci, za koji period, ko ima pristup tim podacim, nakon kojeg perioda se brišu"objasnio je Lacmanović.

Lacmanović je kazao i da je došlo do zloupotrebe ličnih podataka u slučaju Atlas banke u Kolašinu. Naime, službenici te banke zloupotrijebili su lične podatke i nekim ljudima omogućili da uzmu kredite koji su pali na teret trećih osoba.

„Nisu oni došli do podataka na osnovu matičnog broja jer pojedini ljudi nisu ni bili klijent banke nego na osnovu podataka iz biračkog spiska. Lica koja su to uradila nađeni su birački spiskovi i utvrđeno je da su lica zloupotrebljavala podatke iz biračkog spiska" zaključio je Lacmanović.

Izvještaj o stanju zaštite ličnih podataka i stanju u oblasti pristupa informacijama za 2015. godinu je usvojen, a iz agencije se nadaju da će već tokom rasprave o idućem biti manje priče o zloupotrebi ličnih podataka.

Bonus video: