Korišćenje nanogica za služenje kazne zatvora u prostorijama za stanovanje do kraja godine?

Kazna zatvora koja se izdržava u prostorijama za stanovanje, kao alternativna krivična sankcija, i dalje se ne izvršava
382 pregleda 3 komentar(a)
nanogica (Novina), Foto: Cazin-danas.com
nanogica (Novina), Foto: Cazin-danas.com
Ažurirano: 24.05.2016. 19:36h

Iz Ministarstva pravde najavljuju da bi korišćenje specijalnih nanogica za služenje kazne zatvora u prostorijama za stanovanje, trebalo da počne do kraja godine.

Kazna zatvora koja se izdržava u prostorijama za stanovanje, kao alternativna krivična sankcija, i dalje se ne izvršava.

Takozvane nanogice, prema informacijama iz Ministarstva pravde, mogle bi početi da se primjenjuju do kraja ove godine.

Već 15 osuđenika čeka na njih, a inače, nanogicu će moći dobiti oni koji su osuđeni za lakše prekršaje, kaznom zatvora do šest mjeseci. U svemu ovome, pomažu nam eksperti iz Holandije, gdje se alternativne sankcije dugo i efikasno primjenjuju. U Srbiji, takve kazne već su u primjeni, a specijalne nanogice nosili su između ostalih i Svetlana Ceca Ražnatović i Marko Mišković. Priča Marka Mišića.

Na kućni zatvor, odnosno služenje kazne zatvora u prostorijama za stanovanje, već čeka 15 osuđenika. Nekima od njih, specijalna nanogica mogla biti stavljena do kraja godine.

"Pošto se sve po prvi put uvodi, nije lako REZ Pomoć su nam pružili iz ambasade SAD-a, da naprave specifikaciju, prosto kako možemo da raspišemo jedan takav međunarodni tender, i Izvještaj je urađen, treba da se prevede, očekujem za dva-tri dana da ćemo imati Izvještaj i da možemo da krenemo raspisivanje međunarodnog tendera, a već imamo skoro 15 presuda su Sudovi donijeli u posljednja dva mjeseca kazne zatvora u prostorijama za stanovanje, pošto one zastarjevaju za pet godina, očekujemo do kraja godine da makar jedna bude završena, izvršena", istakla je Slavica Rabrenović iz Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija.

Tehnički detalji za nove elektronske uređaje još nisu poznati. A zna se da se kazna koja se izdržava u prostorijama za stanovanje, može izreći jedino osuđenima na kaznu zatvora do šest mjeseci. To su obično krivična djela iz oblasti saobraćaja, sitne krađe ili zloupotrebe narkotika. Iz NVO sektora poručuju da pravi posao tek slijedi.

"To je dobra vijest, ukoliko se realizuje, naime imali smo neke informacije i u prethodnom periodu da će one do sada biti postavljene, međutim, nisu REZ Nisu samo sredstva za nanogice, tu je jako važno da se obezbjede sredstva i za softver i za lica koja će da rade u okviru tog projekta i programa", kazao je Zoran Vujičić iz NVO Građanska alijansa.

Prema podacima Ministarstva pravde, kada je riječ o alternativnim kaznama, do sada su izvršene 174 kazne rada u javnom interesu.

"Ja sam zadovoljna upravo zato što sada vidim razmišljanja sudija u potpuno drugom smjeru, u pozitivnom smjeru REZ Da se jačaju alternativne sakcije, da smanjujemo zatvorsku populaciju", rekla je Rabrenović.

"Još uvijek ima dosta posla, posebno iz razloga što probaciona služba je jako opterećena, odnosno imamo mali broj službenika, REZ Suština svega jeste da se rasterete zatvori, odnosno da lica koja dobiju manje kazne zatvora naprosto tu svoju kaznu ne izvršavaju u zatvoru, nego da taj svoj dug prema državi vrate na drugi način", kazao je Vujičić.

Zato je važno da se reforme nastave. Da sistem ne služi samo za kažnjavanje, već da se posebna pažnja posveti resocijalizaciji, kako bi se osuđenici odvratili od vršenja krivičnih djela i kako bi imali što manje povratnika.

Bonus video: