ŠTA SU PRIORITETI?

Priznaju da su uslovi na psihijatrijskoj klinici neuslovni, ali novca za gradnju nove nema

"Zbilja neadekvatni su uslovi, ali na svu sreću kvalitet zdravstvene usluge tamo nije doveden u pitanje iako se radi u neadekvatnim uslovima", rekao je Šegrt
124 pregleda 1 komentar(a)
psihijatrijska Klinika Kliničkog centra Crne Gore, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
psihijatrijska Klinika Kliničkog centra Crne Gore, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 23.05.2016. 18:05h

Standard jedne države prepoznaje se po brizi za bolesne, a često se može čuti da je slika sistema - kvalitet staranja o bolesnicima sa psihičkim smetnjama. Crna Gora je međutim desetu godišnjicu obnovljene države dočekala sa psihijatrijskom klinikom u urušenim, zapuštenim i neuslovnim barakama.

Ministar zdravlja Budimir Šegrt, ponavlja da će se nova klinika graditi, ali ne i kada, jer predviđenog novca za to nema.

I dok ministar priča maglovite priče o planovima i donacijama, novinari računaju da su oko 200 miliona eura poreski obveznici ove zemlje u proteklih nekoliko godina dali za razna državna preduzeća koja danas većinom ne postoje. Hrvatska je za to vrijeme, za 8 miliona napravila psihijatrijsku Kliniku za boravak 70 pacijenata.

"Što se mene tiče na svu sreću alarmantno stanje je samo zbog neadekvatnih uslova u kojima rade i ljekari i medicinsko osoblje i pacijenti koji se tamo liječe. Završena je i urbanizacija toga prostora i samo zavisi od finansijskih uslova kada će početi radovi. Zbilja neadekvatni su uslovi, ali na svu sreću kvalitet zdravstvene usluge tamo nije doveden u pitanje iako se radi u neadekvatnim uslovima", rekao je Šegrt Televiziji Vijesti.

Dotrajala zgrada Psihijatrijske klinike te zabrinjavajuće loši uslovi za boravak pacijenata i rad ljekara, nisu od juče, a mnogi primjećuju kako se u državi socijalne pravde, novac za izgradnju nove zgrade u proteklih 10 godina i više puta mogao izdvojiti.

Novinarka "Vijesti" Biljana Matiješević podsjeća, koliko smo samo novca dali za subvencije sada mahom propalih državnih preduzeća.

"Sjetimo se samo za šta je sve država dala novac poreskih obveznika, razne subvencije, garancije samo za 10 godina koje su iznosile 700 miliona, od toga je trećina plaćena. Sjetimo se garancija za Kombinat aluminijuma i da smo platili 126 miliona Dojče banci, VTP I OTP banci, zatim za Željezaru 30 miliona, 7 miliona za Pobjedu, Boksite 5 miliona i druge manje firme, a većina njih je propala", navela je Matijašević.

Za razliku od Crne Gore, u susjednoj Hrvatskoj samo na jednoj Klinici za psihijatriju postoji 12 odjeljenja za razne psihijatrijske poremećaje, dok Srbija ima najstariju kliniku na Balkanu - doktor Laza Lazarević. Planovi rada, odjeljenja, zaštita pacijenata i edukacija samo su neke od inforamcija dostupnih na njihovim internet stranicama. Podgorica će po svemu sudeći na takav luksuz pričekati.

"To se radi po prioritetima. To ne znači da psihijatrija nije bila prioritet, ali to nekad zavisi od vrste donacije, i od namjene donatorskih sredstava. U planu je po mom saznanju makar posljednjih četiri, pet godina da se zgrada neuropsihijatrije gradi, mi ćemo se potrudi u najskorije vrijeme da ti radovi počnu", rekao je Šegrt.

Prema računici, izgradnja Psihijatrijske klinike za 40 pacijenata koliko trenutno može da zbrine ova, ne bi premašila sumu koju su krajem prošle godine ministarstva iz budžetskih ušteda izdvojila za sportske klubove, nacionalnu i lokalne turističke organizacije, kao i pomoć zaposlenima.

"Hrvatska je napravila Psihijatrijsku kliniku sa 70 kreveta za osam miliona. Dakle uz mala ulaganja dobijamo nešto što je stvarno potrebno i da ti pacijenti više ne budu diskriminisani na taj način", kaže Matijašević.

Ko i na koji način u Vladi upravlja budžetskim uštedama Televizija Vijesti pitala je potpredjsednika Vlade Petra Ivanovića koji je odgovorio u svom maniru.

"Ljubazno vas molim da me ne izazivate više kao što ste to do sada činili namjerno, da ne provocirate kolege okolo ali ni one sagovornike kojima postavljate pitanje. Ja se nadam da ćete naći dovoljno časti kuraži da postavite ta pitanja onome kome treba, a to sigurno nije ministar poljoprivrede jer on niti ruži niti gradi klinike po Crnoj Gori, niti finansira sportske klubove i društva. Od danas pa nadalje, sve što bude u mom portfelju kako da ne, izvolite postavljajte pitanja", rekao je Ivanović.

Akcija za ljudska prava zabrinjavajuće stanje na Klinici za psihijatriju zatekla je tokom aprila ove godine, čime se kako su kazali krše preporuke Evropskog Komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ponašanja. Iz nevladinog sektora su poručili i da su ovi pacijenti diskriminisani, da neopravdano borave u lošim uslovima, kao i da takvo stanje zahtijeva hitnu izgradnju nove klinike.