Tržište mlijeka bez reda

Uprkos teškom radu i neadekvatnoj zaradi, Mijatović kaže da je od prodaje mlijeka živio skromno i pošteno, što mu je uvijek i bio cilj
152 pregleda 1 komentar(a)
Dejan Mijatović, stočarstvo, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Dejan Mijatović, stočarstvo, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 22.05.2016. 17:55h

Posljedice stečaja u nikšićkoj mljekari Nika, osim radnika osjetili su i kooperanti.

Dejan Mijatović iz sela Šipačno koji od otkupa mlijeka živi tridesetak godina, morao je stočni fond svesti na minimum, jer mu se između ostalog, više od godine duguje 10.000 eura za otkup.

Iako je sa još nekolicinom kooperanata Nike povučen da snabdijeva danilovgradsku mljekaru Lazine i tu jedva opstaje jer je otkupna cijena mala, a često se javljaju i viškovi, za šta okrivljuje neuređeno tržište mlijeka.

"Ja sam preko 25 godina bio u toj mljekari. Još kad je bila PTK, Agro produkt, pa Nika. Posljednjih 11 mjeseci Božović nam nije isplaćivao pare za vareniku. Ja sam imao 18 krava muzara, preko 25, 26 grla", rekao za TV Vijesti Mijatović.

Nika mu duguje 10.000 eura, a neizvjesno je kada će ih nadoknaditi. Nakon zajedničkih protesta radnika i kooperanata, dugovanja su isplaćena samo radnicima, jer novca nije bilo za obje strane kazao im je bivši ministar poljoprivrede Petar Ivanović.

"Mi smo se njemu obraćali i pismeno, bio je drzak, pitao što smo tamo predavali. Milo mi je što je isplaćeno barem nekom", kaže Mijatović.

Dok čeka da neko preuzme odgovornost, šansu je potražio u danilovgradskoj mljekari Lazine, ali ni tu za sebe ne vidi perspektivu, jer se teško nosi sa niskom cijenom otkupa. Za to ne krivi poslodavca, već prezasićeno tržiste opterećeno uvozom.

"U minus, tačno u minus, kad uđes u štalu nezadovoljan si šta si radio i plus viškovi varenike. Npr. tri dana predam, jedan ne, ne mogu da sastavim četiri dana uzastopno. Ne mogu ja da krivim Lazine, on je velike kooperante povukao iz Nike. Ako mi litar varenike sa premijom ne ispadne 40 centi, vjerujte da ja ta grla ne mogu da prehranim".

Zato se stvari moraju mijenjati, što će, nada se, shvatiti u Ministarstvu poljoprivrede. Optimista je da mu objekti za stoku neće još dugo zjapiti prazni.

"Napravio sam objekat dug 24 metra bez ikakvih srećom kredita, ne daj bože da sam uzeo kredit. Da znam da će ta mljekara da se otvori, pa taj stočni fond da se nadoknadi. I daju tu mehanizaciju, davaće se priplodna grla, za godinu bi se sve nadoknadilo", kaže Mijatović.

Uprkos teškom radu i neadekvatnoj zaradi, Mijatović kaže da je od prodaje mlijeka živio skromno i pošteno, što mu je uvijek i bio cilj.

Bonus video: